Протестиращите от "Таксим" ще съдят правителството

Свят

23-02-2014, 21:47

Автор:

Пенко Тодоров

Всичко от Автора

Главната обществена група, изправила се срещу Ердоган, ще търси сметка от него за жертвите и ранените при конфликта

Участниците в миналогодишните протести на площад "Таксим" в Истанбул ще съдят правителството на Турция заради убитите и ранените хора при сблъсъците. Това предаде Нова ТВ, цитирайки турските медии.

Най-малко 7 души са загинали при конфликтите в Истанбул миналата година, сочат данните на Турската асоциация на лекарите. Ранените са над 8000. Юнските демонстрации, организирани от малка група природозащитници, обявили се против унищожаването на парк с национално значение в центъра на града.

Постепенно протестът нарастна, придоби национален и международен отзвук, спечели привържаници и се превърна в открито движение срещу премиера Реджеп Ердоган, обвинявайки го в авторитарно управление. Разправата на властта с протестиращите и на протестиращите с властта доведе до кървави сблъсъци.

Сега, половин година по-късно, главната обществена група, изправила се срещу турското правителство, търси сметка от него за нанесените щети.

"Седем младежи бяха убити, докато защитаваха мирна кауза. Едно от нашите деца е в кома", заяви президентът на Камарата на архитектите и инженерите Мусула Япичи, срещу която има повдигнати обвинения от правителството.

Ендер Имрек, член на Платформата и на Демократическата партия на народите пред вестник "Хюриет", коментира:"Нашите адвокати подготвят завеждането на безпрецедентно дело от името на всички, които участваха в съпротивата, които бяха убити, ранени или загубиха зрението си заради полицейското насилие и репресии"

Протестиращите се готвят да пишат история. Според Имрек делото, което те смятат да заведат, ще е международен прецедент и децата ще учат за него в учебниците по история.