Цецка Цачева: "новият" Изборен кодекс всъщност повтаря стария

Очакванията на хората за радикална промяна при изборните правила не се случиха, смята депутатът

Очакваните от обществото радикални промени в изборните правила не се случиха. Това заяви пред БНР председателят на 41-то Народно събрание и настоящ депутат от ГЕРБ Цецка Цачева по повод приетия в края на пленарната седмица "нов" Изборен кодекс.

Промените по изборните правила бяха основна тема на обсъждане на управляващите в последните месеци, и особено в последните седмици. След множество дискусии и огромно забавяне, в петък временната парламентарна комисия с председател Мая Манолова и парламентът като цяло приключи с работата си по тях.

Според Цачева обаче промени в правилата реално няма, тъй като в голямата си част новият Изборен кодекс по същество повтаря съдържанието на досега действащия.

"За съжаление, дори онези малки новости, които съществуваха в законопроекта, бяха отхвърлени от мнозинството в пленарната зала, с което с още по-голяма сила днес мога да заявя, че имаме стар Изборен кодекс с единствен нов елемент - нова Централна избирателна комисия", коментира народният представител.

По думите ù очакванията в обществото за радикални промени в изборните правила в крайна сметка не са се случили. Мажоритарният елемент категорично отсъства, а преференциалният вот, в последния момент и по недопустим начин, е бил обезсмислен с решението всички бюлетини, в които няма отбелязана преференция, да се записват на името на водача.

По този начин, заяви Цецка Цачева, "водачите си гарантират "златно място", без да се притесняват от вътрешната конкуренция в една парламентарна група или листа".

Тя прогнозира, че проблемите на управляващите по така наречения "нов Изборен кодекс" ще започнат оттук нататък, тъй като „хората няма как да не разберат, че са останали излъгани и се надявам да потърсят сметка от онези, които 8 месеца ги лъгаха".

"За да се извърши каквато и да било радикална промяна, се изисква стабилно мнозинство в парламента. Този парламент е в агония. Мнозинството и кворумът се договарят ден за ден, час за час. За съжаление, очакванията на хората и този път се разминаха с онова, което се сътвори", заключи Цачева.