Ново напрежение по южните ни граници

Гръцки земеделци готвят блокада при "Кулата", а на "Капитан Андреево" има 20 км опашка от ТИР-ове

Още напрежение по южните ни граници - гръцки земеделци готвят блокада на международния път, минаващ през "Кулата", докато на "Капитан Андреево" ремонт образува 20 км опашка от ТИР-ове.

Земеделски производители от област Серес са заявили протест, насрочен за 15:00 часа утре (24 февруари), информират от МВР. Гръцките власти са предупредили българската гранична полиция за готвената блокада на участък от главен път Е -79 - европейският път, който минава през ГКПП Кулата-Промахон.

Намерението на фермерите е да блокират именно пътен участък, намиращ се в района Промахон-Серес. Все още няма информация какви са мотивите за недоволството на бранша, нито как ще се отрази това на обстановката от българска страна, но служителите на реда от южната ни съседка са уверили, че са предприети мерки за "недопускане на затруднения за предвижване на моторни превозни средства от и за Гърция".

По-рано днес пък стана ясно, че заради ремонт на най-големия ни сухопътен граничен пункт, ГКПП Капитан Андреево - Капъкуле, от турска страна има натрупана 20-километрова опашка от ТИР-ове. За това съобщи bTV.

От Агенция "Митници" са потвърдили, че причина за по-бавната обработка на товарите е ремонтът на "Капитан Андреево", поради което пропускането на камиони е с намален капацитет. Въпреки че проблемът е изцяло в българския пропускателен пункт, потърпевша страна са турските превозвачи.

От няколко дни трафикът на камиони е преместен само в едното платно, като необходимите на тежките машини маневри, за да преминат през всички проверки, само създават допълнително напрежение. Турските водачи вече се оплакват от дългото чакане на границата, като за някои от тях то продължава вече цяло денонощие.

Оказва се, че ремонтът, създал цялото това напрежение, е трябвало отдавна да бъде завършен - срокът за изпълнение е бил краят на 2013 г. Мащабната реконструкция е на стойност 52 милиона евро и тече вече втора година. Новият срок за завършване е юни 2014 г.