Хлапета от бедни семейства крадат най-много в Бургас

Крими

23-02-2014, 14:11

Автор:

Елица Велчева

Всичко от Автора

Бедността е основна причина за кражбите  сред тинейджърите  в Бургас, събщиха от местната комисия за борба с противообщественото поведение на децата.

Голяма част от  уличените  хлапета живеят в крайна бедност, в семейства на безработни родители , които дори нямат желание да си търсят работа. Начинът на живот на тези двойки, който децата възприемат, е да обикалят,  да крадат и да ровят в боклуците . 
„Тези деца не разбират защо ги викаме, какво лошо са направили, трудно им е да проумеят, че това е нещо незаконно, противообществено. Ние се опитваме за има покажем , че това не е добър начин на живот, като ги вкараме в образователната система, за да могат да се ограмотят и да отворят хоризонта си“, обясняват социални работници и психолози от комисията.
За 2013 г. домовите крабжи са водещо престъпление сред децата от 8 до 17 години  в Бургас . Образувани са 16 са преписки за случаите. 

На второ място са престъпленията свързани с наркотиците, което е нова тенденция в опасните прояви на тинейджърите .
"Има доста младежи, само момчета, които по някакъв начин са се докоснали до наркотиците. Засега не сме засичали тежки случаи на зависимости. Тревожното е, че младите хора смятат, че пушенето на марихуана не е престъпление и зависимостта от нея не е по голяма отколкото от цигарите“, коментира Десислава Василева , секретар на МКБППМН.

Кражбата на храни и стоки от магазини и други търговски обекти също е сред престъпленията с  най- висок дял сред малотетните и непълнолетните в града. 
Момчетата продължават да са активните в противообществените прояви- 15 са малолетните престъпници от тях 11 са момчета и 4 са момичетата.  От 100  непълнолетни хулигани -79 са младежите, а 21 са девойките. 
85 са всички кражби извършени от малолетни и непълнолетни през миналата година.