Шулц: Освобождаването на Тимошенко е исторически момент

Жозе Мануел Барозу и Мартин Шулц приветстваха освобождаването на Тимошенко, а Русия разкритикува украинската опозиция и европейските посредници за уреждане на кризата в съседната страна

Председателите на Европейската комисия и на Европейския парламент Жозе Мануел Барозу и Мартин Шулц приветстваха освобождаването на бившия украински премиер Юлия Тимошенко от затвора, предаде Франс прес.

"Приветствам освобождаването на Тимошенко. Едно независимо правосъдие е от първостепенно значение за европейска Украйна", написа Барозу в акаунта си в Туитър. Мартин Шулц също приветства освобождаването на Тимошенко от името на Европейския парламент.

"Промяната е в ход в Украйна", обяви председателят на ЕП. Шулц отдаде почит на "мирните демонстранти" и призова всички в Украйна да запазят спокойствие. Той изрази особено задоволство от свикването на предсрочни президентски избори на 25 май.

Германският министър на външните работи Франк - Валтер Щайнмайер призова всички страни в Украйна да работят в името на националното единство, предаде Ройтерс.
"Приканвам всички онези, които имат чувство за отговорност, да спрат политическата ескалация и да запазят чувство за мярка.

Запазването на каналите за комуникация и на готовността за компромис, предвид ситуацията и регионалните различия, са по-жизненоважни от когато и да било", подчерта Щайнмайер, който заедно с френския и полския си колега посредничи за сключването на вчерашното споразумение за уреждане на кризата в Украйна.
Той призова териториалната цялост и националното единство да бъдат изходна точка за всички политически решения в бившата съветска република.

Междувременно Русия разкритикува украинската опозиция и европейските посредници за уреждане на кризата в съседната страна.
Руският министър на външните работи Сергей Лавров обвини украинската опозиция в нежелание или неспособност да изпълнява споразумението, договорено вчера с президента Виктор Янукович с европейско и руско посредничество.
В резултат ситуацията в Украйна се влоши рязко, подчерта Лавров в телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Джон Кери.
Руският външен министър отбеляза, че "незаконни екстремистки групировки отказват да предадат оръжието и фактически държат Киев под свой контрол при мълчаливото съгласие на лидерите на опозицията, заседаващи във Върховната рада".

Кери от своя страна е потвърдил, че Съединените щати остават ангажирани с постигнатото вчера споразумение за уреждане на кризата в Украйна.
Той обещал САЩ да използват спешно лостовете за влияние, с които разполагат, за да въздействат на украинската опозиция.

Руският посредник при договарянето на споразумението, омбудсманът на Руската федерация Владимир Лукин, обвини европейските пратеници, че са дошли в Украйна, за да преследват само своите собствени интереси, предадоха ИТАР-ТАСС и Ройтерс.
В телевизионно интервю Лукин обясни, че Русия само е парафирала, но не е подписала споразумението, тъй като субектите по него не са ясни.
"Не разбирам, честно казано, как след като признаха легитимността на президента (Виктор) Янукович, на парламента, на всички държавни структури моите европейски колеги (министрите на външните работи на Франция, Германия и Полша, които посредничиха от страна на ЕС), могат да дойдат в Киев и да отидат на националистическо-революционния и терористичен Майдан и да кажат там: долу правителството, което са признали", изрази недоумение руският омбудсман.