Първанов: Ежедневно сме свидетели на съмнителни назначения

Когато ДПС грешат, ще бъда критичен, допълни той

„Ежедневно сме свидетели на съмнителни назначения – там където малката партия в коалицията налага своята воля, защото няма коалиционно споразумение, няма разпределение на сферите на влияние”, коментира Георги Първанов в предаването „Тази събота” по bTV.

Лидерът на АБВ не отстъпи от основните си критики към БСП, които посочи и като мотив за размразяване на собствения си политически проект и самостоятелно участие в изборите за Европейски парламент – зависимостта на ДПС.

Той призна, че в началото на прехода ДПС е имала т. нар. „бастиони” в цели региони с мюсюлманско население, но те са били формирани на електорален принцип. „В момента има региони, в които няма мюсюлманско население, а квотите пак минават през ДПС. Това е дебалансиране на управлението на страната в полза на малкия коалиционен партньор. Отговорът на въпроса кой позволява това е по детински прост и той е – големият коалиционен партньор”, разкритикува още Първанов.

Президентът каза, че „няма никакви отношения” с почетния председател на ДПС Ахмед Доган, но не отхвърли категорично тезата на бившия премиер и бивш председател на ДСБ Иван Костов, според когото лидерът на АБВ критикува Делян Пеевски.

Той само обясни за пореден път позицията си, че някогашната подкрепа в негова полза от ДПС на втория тур на президентските избори през 2001 г. не може да бъде индулгенция за настоящите прегрешения на движението. „Не съм бил зависим, но аз няма да отрека подкрепата, която са ми дали, коректността го изисква. Но това не може да бъде индулгенция за сегашни прегрешения на ДПС. Ако те грешат, ще бъда критичен. Ако аз съм непоследователен и безотговорен, нека звучат критиките на моите опоненти”, обясни Георги Първанов.

Той отрече да е „архитект” на Тройната коалиция и заяви, че е участвал във формирането на кабинета „Станишев”, доколкото са му позволявали конституционните му правомощия на държавен глава. Все пак Първанов призна за предложението за формулата 8:5:3, както бяха разпределени министерските кресла между партньорите от БСП, НДСВ и ДПС. „Не може обаче в областните управи и министерствата да действа същата формула”, подчерта той.

Първанов отново критикува управляващите партии за това, че политическите решения се вземат извън централите им. „Миналата година в разгара на протестите след назначението на Пеевски за председател на ДАНС Националният съвет на БСП се събра един-два пъти за четири-пет месеца. Навремето през 1997 г. се събирахме през ден. Има пълно незачитане на партийната структура”, категоричен бе Първанов.
Той също видя в дебата за предизборна агитация на турски език кампания за стягане на електората на ДПС и на крайните националистически формации. „Нямам спомен да се е агитирало на турски език. На митинг в Кърджали всички си говорихме на български, Ибряма пя и говори на български”, коментира Георги Първанов.

„Имаме етнорелигиозна ситуация, която е неприсъща за целия преход – много политически лидери са готови да прескочат бариерата. Като дух и насоченост изказването на депутата от ДПС Хюсеин Хафъзов звучеше провокативно”, посочи още той.

„80% от листата е готова, но ще я обявим след подреждането”, обяви лидерът на АБВ и с футболна метафора обясни, че позициите в листата ще зависят от това „кой кого пази” или с други думи – от подреждането на конкурентните листи. „Пазим всички състезатели на терена, борим се за гласове от няколко спектъра, борим се за гласове с ГЕРБ, даже с Реформаторския блок”, допълни Първанов.

В заключение той не обясни дали АБВ ще се превърне в партия, като обясни, че засега движението се развива като гражданска коалиция с членове, които дават формално основание за регистрация. „Няколко партии участват, но няма да ги спомена, докато нямаме коалиционно споразумение”, каза още Георги Първанов