Оплакала се от световъртеж, открили в нея вкаменен фетус

Общество

21-02-2014, 20:32

Автор:

Христина Рибарска

Всичко от Автора

Още по Темата:

Лекар иска евтаназия за бременната си съпруга

Оказало се, че жената е забременяла за последно преди 44 години

Бразилска пенсионерка (82) от Нативидад се оплакала от болки в стомаха и виене на свят, а на рентгеновата снимка лекарите видяли в утробата й вкаменен фетус на 44 години, спрял развитието си някъде между 20-та и 28-та седмица.

Оказало се, че жената е забременяла за последно преди 44 години, но в един момент от бременността си почувствала силни болки. Тъй като в селото нямало доктор, тя се обърнала към местния знахар, който й предписал някакви лекове.

Болките спряли почти веднага и понеже стомахът престанал да расте, жената помислила, че е пометнала. Зародишът в утробата й бил мъртъв, но организмът й някак си се приспособил, докато фетусът постепенно се калцирал. Затова първоначално не можел да бъде открит при прегледа с ултразвук, докато на рентгена се видяли добре лицето, костите на ръцете, краката, гръбнака и ребрата.

Макар и твърде рядко, такива случаи на вкаменени бебета са отбелязани и в медицинската литература от по-рано, общо около 300 на брой. Първият случай на напълно развит вкаменен зародиш, престоял 28 години, датира от 1528 година, открит при аутопсията на 68-годишна французойка.