Искат анкетна комисия във връзка с изграждането на съоръжението по границата с Турция

Средствата за съоръжението изведнъж се увеличили от 5 милиона лева - на 9

Притеснени от взаимодействието между МВР и Министерство на отбраната ПГ на ГЕРБ ще поиска анкетна комисия във връзка с изграждането на съоръжението по границата с Турция. На брифинг в парламента депутатът от ПГ на ГЕРБ Валентин Радев съобщи, че от последното заседание на Министерския съвет е станало ясно, че парите за съоръжението изведнъж са се увеличили от 5 милиона лева на 9 милиона лева. Министър-председателят, подкрепен от Министерството на финансите, поискал пълна ревизия на договора.
Това съоръжение се изгражда по идеен проект на МВР, който е остойностен приблизително на 5 милиона лева. Изведнъж, когато става работен проект на Министерство на отбраната, става 9 милиона лева. Разликата между идея и работен проект е в изпълнителите. Как така и кой са тези изпълнители, че стойността стана двойна , попита Радев.

Защо Министерство на отбраната дълго време не каза кои са фирмите, които са израни без обществена поръчка, а с подбор, защо прехвърля вината за избора и изпълнението на тази поръчка на Сухопътни войски? Не е ли виновно за това политическото ръководство на Министерство на отбраната? - попита още Радев и посочи, че от ГЕРБ имат много въпроси, които ще оформят в искането си за анкетната комисия.

Той припомни, че опозицията многократно е настоявала за запазване на нивото на средствата за Министерство на отбраната. Според наша оценка, те са намалени с близо 100 милиона от бюджета на Дянков, допълни депутатът.