5 типа приятели, които всеки трябва да има

Как да преценим с кои приятели трябва да поддържаме връзка?

Въпреки появата на социалната мрежа Facebook и опцията за премахване на приятели там (unfriend), положението в истинския живот е малко по-различно. В действителност се изискват малко повече усилия от няколко клика с мишката, за да премахнеш някого от живота си. Действие, което рядко е приятно, но понякога си е чиста необходимост.

Нека да си го признаем – не всичките ви „приятели” заслужават вниманието и времето ви. Някои от тях просто ви пречат (във всеки смисъл на думата), в други случаи просто не се получава (поради различни причини), трети просто не си заслужават усилията (какво, ако сте учили заедно гимназията и нямате никакви други допирни точки и/или общи интереси).

И така, стигаме до основния въпрос – „Как да преценим с кои приятели трябва да поддържаме връзка?”. Отговорът според американския сайта „Хъфингтън пост” може да намерите в следващите няколко реда.

Според автора основните типа приятели, които всеки трябва да има, могат да бъдат разделени на пет групи. Те са както следва:

  1. 1. Полагащите усилия

Имате приятели, които въпреки забързаното си ежедневие, многото си отговорности, децата си и тн се интересуват как сте? Дори и само с кратък имейл и/или текстово съобщение. Ценете тези хора и фактът, че сте важен/важна за тях.

Радвайте се също така и на онези, които са склонни да прощават. И не, в случая не става въпрос за звучаща изкуствено прошка или такава, която е поискана машинално. Обратният случай, в който извинението за дадено недоразумение изисква прекалено много време, също не е предпочитане и може да доведе до разваляне на приятелството.

  1. 2. Онези, които са истински щастливи, когато нещо хубаво ви се случи

Преди да си помислите, че всеки „приятел” е длъжен да се радва, когато ви се случи нещо хубаво, да уточня – на теория е така, но на практика не. В случая става дума за тези, които се радват искрено, не показват дори следа от завист, радват се безусловно, без да проявяват горчивина и подобни отрицателни качества и др. Разбира се, тъй като приятелството е нещо взаимно, обратният случай (в който вие се радвате искрено за някого друг) е задължителен.

  1. 3. Оптимистите и усмихнатите

Всички познаваме обратните случаи – онези, които се вглъбяват върху всеки малък проблем в живота си отново и отново, без да направят каквото и да било, за да променят ситуацията. Тези хора винаги са по-заинтересувани от лошите новини около вас.

Същевременно оптимистите и онези, които не пропускат да ви направят комплимент, дори за най-малкото нещо, заслужават да останат в приятелския ви кръг. Те са способни да ви ободрят в лоши моменти.

  1. 4. Онези, които винаги са склонни за лудории

Предстои ви посещение на сауна, а не се чувствате напълно уверени във фигурата си? Със сигурност имате някой и друг приятел, който е готов да ви прави компания, за да не бъдете сам. Дори може и да научите нещо ново един за друг, докато се потите голи в местната финландска парна баня.

  1. 5. Истинските

Говорим за онези приятели, които не се страхуват да ви видят по бельо, без грим или в каквото и да било нетолкова добро състояние. Те са „истински”, откровени и ще ви кажат истината, когато ги попитате.  

Тези личности няма никога да ви предадат, ще бъдат на ваша страна, независимо от това какво решение предстои да вземете (дори според тях то да е грешно) и няма да ви съдят.