До края на месеца плащаме данъци и осигуровки по единната сметка

НАП своевременно ще информира хората за следсвията от промените в Данъчно-осигурителния кодекс

До края на февруари данъците и осигуровките ще постъпват по все още действащата единна сметка, информират от Националната агенция за приходите.

"Във връзка с множество въпроси, постъпващи в НАП, от приходната агенция съобщават на клиентите си, че плащанията за данъци и осигурителни вноски, които  предстоят до края на февруари, ще се извършват по съществуващата и в момента единна сметка", се казва в съобщението на агенцията.

Оттам напомнят, че последнтие промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК) вече са приети на първо четене в парламента и се очаква депутатите да ги одобрят и на второ гласуване следващата седмица. Срокът между двете четения беше съкратен на 3 дни, тъй като данъчната кампания вече беше стартирала при внасянето на проекта.

Въпросните промени бяха изготвени и гласувани спешно в Народното събрание, след като Конституционният съд обяви единната данъчно-осигурителна сметка за противоконституционна. С новите текстове тя се разделя на четири сметки - данъчна (за данък общ доход), осигурителна (за задълженията към ДОО), за допълнително здравно и допълнително пенсионно осигуряване.

Във внесения законопроект не се уточняваше в какви срокове НАП трябва да преведе постъпилите пари съответно до Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и Националния осигурителен институт (НОИ). До края на този месец обаче физическите и юридическите лица все още ще внасят задълженията си по единната сметка.

Приходната агенция поема отговорността да информира своевременно потребителите за всички промени, произлизащи от съдебното решение, и за измененията при плащане на данъчно-осигурителните вноски.