Отварят ценовите оферти за тунелa под връх Шипка

Предвижда се дължината на съоръжението да бъде малко над 3 км.

В сградата на Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ) ще бъдат отворени ценовите оферти за довършване на околовръстния път на Габрово и изграждането тунел под връх Шипка. Проектът се съфинансира от Европейския съюз по Оперативна програма „Транспорт”.

Предвижда се дължината на тунела да бъде малко над 3 км. Съоръжението е важен участък от трансевропейския транспортен коридор № 9. То ще улесни транзитния трафик на Северна България и ще осигури връзката между Дунав мост и автомагистралите Хемус, Тракия и Марица, информира БНР.

В средата на месец януари с едно особено мнение тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отхвърли жалбите за изграждането на обходното трасе на Габрово, което е първа фаза на тунела под Шипка. Глобалният фонд за дивата природа (WWF) обяви, че ще обжалва решението. Така двата проекта, които се строят с европейски средства, стават рискови за изпълнение. Европейското финансиране за тях може да бъде загубено.

Председател на тричленния съдебен състав е съдията Андрей Икономов. Обикновено той председателства състави по ключови екодела като изграждането на втората кабинкова линия на Банско от "Юлен", строежа на АЕЦ "Белене", застрояването на "Камчийски пясъци", които приключват в полза на инвеститорите, припомня Медиапул.бг.

Наскоро транспортният министър Данаил Папазов каза, че Европейската комисия се е съгласила да изчака с подаването на апликационна форма за обхода и тунела до началото на 2014 г., ако съдебният спор бъде решен окончателно дотогава. Не е ясно обаче дали ще чака и решение на петчленния състав на ВАС, за което не се знае кога ще стане факт. WWF са възмутени от факта, че обходният път минава през природен парк “Българка” и защитени местности от “Натура 2000”, информира „Труд”.