ЕС и международната общност не са напълно подготвени за конфликти като този в Украйна

През последните години сме свидетели на т. нар. "нови конфликти", които създават нови предизвикателства, коментира евродепутатът Моника Панайотова

Европейският съюз и международната общност не са напълно подготвени за т. нар. "нови войни" в страните. Това коментира пред "Фокус" евродепутатът от групата на ГЕРБ и ЕНП Моника Панайотова.

Като експерт тя беше помолена да коментира ситуацията в Украйна от гледна точка на ЕС. По думите ѝ размириците в бившата социалистическа република поставят на дневен ред много предизвикателства пред единната европейска общност. Причината е, че ожесточеният конфликт попада в категорията на така наречените "нови войни", които са все по-често явление през последните няколко години.

Тези войни се развиват вътре в самите държави - ето защо е много трудно да се спазват споразуменията за запазване на суверенитета на една страна и ненамеса във вътрешната ѝ политика и едновременно с това да се предприемат обективни действия спрямо насилието в нея. По тази причина, обясни експертът, нито Европейският съюз, нито международната общност все още имат пълна подготовка за реакциите, които тези вътрешнодържавни конфликти от нов тип изискват.

Панайотова коментира и поведението на Русия като ключов международен субект: "Другото силно предизвикателство е желанието на Русия да се създаде алтернатива на сегашната система за сигурност в Европа, която смята, че трябва все повече да говорим, освен за евроатлантическа общност, също така за евроазиатска общност за сигурност и те двете трябва да формират новата система за сигурност, алтернативна на сегашната система за сигурност в Европа."

Тя допълни, че в близко бъдеще предстои да разберем дали предприетите от страна на Съюза санкции спрямо Украйна ще дадат резултат. "А това пък от своя страна ще даде отговор на въпроса доколко ЕС има влияние на събития в международен план.”

Европейският съюз предпочита да не използва по-твърди методи за разрешаване на конфликти като този в Украйна, коментира още евродепутатът. Според нея наложените санкции са показател, че той има механизми да влияе, но тепърва ще стане ясно доколко те са ефективни. А тъй като има разлика в подходите между Русия и ЕС, би било уместно да има много по-тясно взаимодействие за излизане от кризата в Киев.

„Важно е в крайна сметка да се удовлетвори цивилизованият избор, който гражданите на Украйна искат - предсрочни избори, реформа в Конституцията и ново обединено правителство”, заключи Моника Панайотова.