Кадиев скочи срещу БСП: Не може да разбираш от всичко!

Депутатът от БСП Георги Кадиев предпочита да се запази сегашният модел на управление на Сметната палата

„Новият законопроект е горе-долу 80% от сега действащия закон. Едната голяма промяна е в модела на управление. Досега беше едноличен модел – председател с двама заместник-председатели. Сега се връща един модел, който действаше до 2010 г. - колективен модел с колегия – един председател и шест члена. Всеки един от тези шест члена си отговаря за неговата дирекция“, обясни Кадиев.

Кадиев разясни, че практиката в Европа е 50 на 50 за двата модела. „В крайна сметка всичко зависи от хората. Ако имаш едноличен орган, ако председателят ти не е читав, съответно рискът се носи от това дали ще назначиш читав председател. Когато е колективен, рискът се намалява, защото дори един да не е читав, може пет да са читави. Там обаче проблемът е, че се създава известен феодализъм вътре в самата палата – един вид аз си гледам своята дирекция, ти си гледай своята дирекция“, каза още пред Пик Георги Кадиев.

По думите му - тогава на местните власти им е много по-лесно да притискат някой, който е на териториално ниво, отколкото някой, който е в София и особено ако това е председателят на палатата.

„И двата модела си имат плюсове и минуси. Аз лично по-скоро клоня към сегашния модел – едноличния с двама председатели“, заяви Георги Кадиев.

На слуховете, че идеята на новия закон е и да бъде изгонен сегашният председател на Сметната палата Валери Димитров, Кадиев отговаря така: „Не виждам защо трябва да се гони по такъв начин. Спокойно може да му се каже, че му нямаме политическо доверие и считаме, че не си е свършил работата и го молим да си подаде оставката. Той мисля, че е достоен човек и ще си я подаде. Няма смисъл да се сменя един закон само и само, за да унижиш някого.“

Друго опасение на Георги Кадиев е, че с новия закон ще се възпроизведе политическата коалиция в парламента в Сметната палата, което щяло да политизира този орган и да наруши независимостта му.

„Освен това по новия законопроект няма изискване само за опит като одитор, но може и като юрист и счетоводител. Думичката „одиторски“ липсва. Там за председател се иска 15 години стаж, но не пише изрично одитор или експерт-счетоводител, а юрист или икономист“, обясни червеният депутат.

На слуховете, че новият законопроект е писан от съветничката на Сергей Станишев Лидия Руменова, Кадиев отговаря, че не знае дали е така. „Не знам дали е писан от нея, но тя е била член на Сметната палата. Всеки народен представител се подпомага от експерти. Ако това е така, не виждам нищо лошо. Аз самият много често не пиша сам законопроектите, а заедно с групи хора. Не може да разбираш от всичко“, категоричен е социалистът.