Цялата ѝ кожа се свлече, след като взе това хапче!

Свят

20-02-2014, 14:55

Автор:

Пенко Тодоров

Всичко от Автора

Ужасът на една тийнейджърка с много рядка алергична реакция

Когато постъпва в болница с изгаряния от пета до десета степен, лекарите дават на 17-годишната Лиан Хоус едва 10% шанс да се пребори със състоянието си. И това не е обикновено изгаряне, а ужясяваща и много алергична реакция към медикамент, позната като синдром на Стивънс-Джонсън.

Тийнейджърката живее в английско селце, намиращо се в близост до град Норич, Норфолк. От малка страда от друг, много по-разпространен синдром - този на раздразнените черва. За да потисне регулярните си киселини, лекарят ѝ и изписва също толкова популярните таблетки "Зантак ранитидин".

Лиан приема 150 мг от лекарството. Скоро след това кошмарът ѝ започва.

Тялото ѝ се покрива с агресивен обрив и мехури, големи колкото топки за тенис. Първоначално тя си мисли, че става дума за обикновена топлинна алергия, но симптомите се задълбочават. До степен, в която кожата ѝ пламва и започва да пада. Тогава младото момиче е прието в болница, където лекарите са скептични относно развоя на болестта. Възстановява се почудо.

Синдромът Стивънс-Джонсън представлява тежка алергична реакция на кожата. Изключително рядко състояние, което се проявява с отпелване на епидермиса и често се отключва от приема на някои лекарства, списъкът на които включва десетки вещества.

Вследствие на алергията към "Зантак" Лиан е загубила по-голямата част от кожата на лицето, гърдите, ръцете и гърба си. Косата, ноктите, веждите и миглите ѝ също стават жертва на алергията. "Изглеждах като чудовище от филм за Вси Светий", описва се с болка тийнейджърката.

Възстановяването ѝ е трудно и мъчително, а за да прескочи най-страшния период, са необходими четири седмици. Справя се единствено благодарение на близките си. "Чувствах се ужасно, но през цялото време Джейк ми казваше, че съм красива, което наистина ми помагаше", разказва Лиан, визирайки своя интимен партньор.

Най-тежкият удар е психически. Лиан е привлекателна млада жена, която работи като фризьор в родното си място. "Винаги съм била горда с външния си вид. Харесваше ми да се грижа за себе си и винаги следвах последните модни тенденции".

След преживяното обаче тя може да каже единствено: "Имам голям късмет, че съм жива". Според лекарите 40 на сто от хората, засегнати от синдрома на Стивънс-Джонсън, не оцеляват.

Днес Лиан Хоус отново е красива, както преди. Въпреки това страда от суха кожа и ѝ се налага да взима капки за очи по два пъти на ден заради хронично възпалените си слъзни канали.

Отношението ѝ към лекарствата, дори най-безобидните, разбира се, е коренно променено. Тя се страхува да приема каквито и да е било медикаменти, включително парацетамол.


Колкото до смъртоносния "Зантак" - той все още е широко разпространен; не само във Великобритания, но и у нас.

 

Ужасяващите снимки от кошмара на Лиан можете да видите в нашата галерия