Кой, кой се страхува от своя народ?

Няма как схемите и далаверите да продължат ако променим регламента, но не би

Днес се провежда може би най-важната дискусия в дискредитираното 42-ро Народно събрание. Много по-значима дори от приетия за Закон на годината ежегоден държавен бюджет. Определят се правилата, по които ще избираме и ще бъдем избирани в следващите години. А оттук насетне вот ще има на всеки 12 месеца, твърде вероятно и повече от веднъж.
Нормативните регламенти, свързани с политическата инфраструктура са без преувеличение елемент от националната сигурност. Оттам започва всичко, защото всичко в нашия живот е политика – от сметката за тока, през задръстването в пиков час на кръстовището, до качествените социални услуги, които искаме да получаваме, а и по Конституция държавата е длъжна да ни предоставя.
Месеци и години наред протестиращите граждани имат едно основно искане: „Вън партийните послушковци от властта, да на прозрачността и отчетността, да на мажоритарните избори. Причината е ясна, 25-те години провален Преход доказаха несъстоятелността на изградената от комунистите и сценаристите зад кулисите политическа система. Те искаха да напълнят държавните институции с безволеви и сиви кариеристи, склонни да продадат душата и волята си само и само да се радват на благоразположението на Лидера. Защото без него няма как да помиришат до свещената сграда на жълтите павета в София. А и на мутрите им бе далеч по-лесно.
Едно е да се разбереш със Станишев и Местан, съвсем различно да си осигуриш благоразположението на 120 депутати, избрани с лицата си в конкретните едномандатни райони. Няма как схемите и далаверите да продължат ако променим регламента, но не би. Предизборно всички се кълнят, че като докопат парламентарните банки ще отговорят на гражданските искания, Янаки обещава референдуми, Мая – мажоритарен вот. Но знаем, че ако на лъжата краката са къси, социалистите ще трябва да ходят по корем.
Те лъжат отдавна. Преди 10 години дори част от тях подкрепиха законопроекта на Кошлуков и „Новото време“. После се уплашиха, стреснаха се и сега. Когато именно показаха и доказаха окончателно, че властта е самоцел, а избирателите са някаква си безмозъчна рая, която по не знам си кой природен закон е длъжна да ги изпраща в Народното събрание веднъж на четири години. И за съжаление сигурно пак ще ги изпрати. Защото Станишев ще нареди послушковците по листите. А за негово величество Народа остана възможността да продължи гледането на мача от последния ред. Където го запратиха неговите любимци.
Днес турскочервената клика на БСП и ДПС спря възможността на българите да избират мажоритарно дори Великото народно събрание. Предстои да ни забранят сигурно и да гласуваме. Ама от нас си зависи колко още ще ги търпим.