В Сочи се правят, че нищо не се случва в Киев

Двама украински състезатели са прекратили участието си в Олимпиадата.

Организаторите в Сочи мълчат за ситуацията в Украйна, предаде bTV.

Летните и Зимните олимпийски игри са преживели две световни войни (зимните - само една), много размирици и конфликти на национално и наднационално ниво. По традиция обаче, щом дойде Олимпиадата, всички те трябва да спрат. На теория.

На практика ситуацията в Украйна се развива толкова бързо и разрушително, че подминава като миг по пътя си всичко, което остава в страни - дори ако говорим за Олимпийските игри.

Спортовете в Сочи са към своя край и до този момент по всички закони на международните отношения реакция към конфликтите в братска Украина трябваше да има - най-малкото заради руския пръст в тях. Но няма. По думите на кореспондента на телевизията в градчето там се парират всички опити за търсене на коментари за размириците от страна на журналистите. Става ясно, че „официално организаторите се правят, че нищо не се случва в Украйна”.

Докато водещите фигури в много държави вече обявиха, че осъждат конфликта в бившата социалистическа държава, включително българският президент Росен Плевнелиев, властите в Сочи дори са предотвратили опит на международните медии за изготвянето на декларация за несъгласие с насилието в Украйна.

„Като ситуация тук е спокойно. Но предпочитат да не се говори за Киев”, е коментарът на журналиста.

Междувременно е стопиран всеки опит за връзка с украинските олимпийци в Сочи. Още по-засилена е охраната около съоръженията. Само двама състезатели от Украйна са отказали да продължат участието си в Игрите - това са Богдана и Олег Мацоцки. Позицията им обаче не е официално разгласена, като двамата са я заявили чрез социалната мрежа "Фейсбук". "Стана ясно, че след своите коментари те много бързо са били изведени от Олимпийското село. Никой не знае дали те са в Русия или вече са си в Украйна”.

Встрани от епицентъра на конфликта, експертите смятат, че той не може "да се развърже с кръв". Това е мнението на Красимир Панковски от "Мати Украйна". Единственият език, който върхушката в страната би трябвало да разбира, биха били евентуални санкции от Европа.

Панковски обясни, че има регионално разделение в Украйна - на градове, поддържащи Янукович, и на такива против него. Включването на армията в конфликта обаче, според него, е малко вероятно.

В ефира на Нова ТВ пък председателят на Сдружението на украинските организации в България Олена Коцева. Тя коментира намесата на провокаторите в размириците - т. нар. "титушки".

„Хората в Киев не се чувстват спокойни дори и в къщите си, защото има нападения в страничните квартали от така наречените „Титушки”. Това са бивши и настоящи спортисти, които срещу пари изпълняват агресивни действия. Това са еквивалент на българските „мутри”. Използват ги управляващите, защото се нападат протестиращи и случайно преминаващи хора”, заяви Коцева.

Междувременно решенето на конфликта изглежда далеч. Жертвите на насилието достигнаха 28, а днешният ден е обявен за ден на национален траур в Украйна за загиналите при безредиците в страната.