Президентът: Все още не сме изградили своята чиста и свята република

Българските граждани, независимо от вяра, религиозна и етническа принадлежност, са способни, и достойни да осъществят идеала на Левски. Това каза Росен Плевнелиев, президент на Република България, в словото си на възпоменателната церемония за 141 години от гибелта на Васил Левски, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Още не сме равни с другите европейски народи и все още не сме изградили своята чиста и свята република. Имаме още много работа за вършене. Нека никой не поставя под съмнение зададената от Апостола цел и посока, каза Плевнелиев.
На тази дата скланяме глава, за да почетем великото дело. Левски е непреходен идеал, ориентир и коректив за всеки от нас, и за нацията, като цяло. Онзи, който в епохата на безкуражието, имаше куража да тръгне между народа, за да му проповядва правда и свобода, каза Росен Плевнелиев. Без да пести сили, Апостолът не просто проповядваше. Левски прокарваше пътеки в душите и сърцата на нашите сънародници, каза Плевнелиев.
Колцина от нас си дават ясна сметка, че и днес трябва да защитаваме неговото дело, да съхраним и предадем неговия идеал и завет за България. Днес е нашият ред. Свободата и достойнството на България зависят от нас, гражданите, от усилията ни по демократичен път да защитаваме правата си.
Успехът на едно дело е винаги в ръцете на народа, каза Плевнелиев. Левски, Ботев и плеядата български патриоти изковаха нашия национален идеал, който ни обединява и днес, каза Плевнелиев.