Осъдиха 84-годишна монахиня за взлом в ядрен комплекс

Сестра Меган Райс поиска от съда най-тежката присъда за деянието си, което самата тя определя като "чудо"

Вчера съдът в Нашвил, Тенеси, осъди на три години лишаване от свобода 84-годишна монахиня заради нахлуване с взлом в американски комплекс за ядрени оръжия и обезобразяване на бункер с уранова бомба. Това предаде CBS.

Ядреният комплекс Ю-12, намиращ се в Оукридж, е един от най-строго охраняваните военни обекти в САЩ и основен снабдител на оръжия. На 28 юли миналата година обаче трима възрастни активисти, сред които и сестра Меган Райс, някак са успели да изключат всички аларми, да преодолеят три огради и да проникнат в най-пазената част от комплекса.

Достигайки до бункера за 548 милиона долара, в който се съхранявала уранова бомба, те започнали да "вилнеят". Окачили знамена, разпънали лента за местопрестъпление, изписали с боя ярки съобщения (като: "Плодът на правдата е мир") и разбили о стените бебешки бутилки, пълни с кръв, за да демонстрират как тези оръжия са изцапани с детска кръв.

А когато два часа по-късно охраната пристигнала, те стоели в помещението и пеели. Предложили на пазачите да разчупят заедно хляб, да споделят Библията, както и свещи и бели рози.

Тази демонстрация обаче е много повече от куриоз с военна тематика. През последните месеци тя постави множество въпроси относно сигурността при съхранението на ядрени оръжия. Самият комплекс е подчинен на американското Министерство на енергетиката. И въпреки че властите твърдят, че за протестиращите не съществувала опасност от взривяване на бомбата, успешният им взлом разкри сериозни пропуски в сигурността на федерално ниво.

След протеста комплексът трябваше да бъде затворен, силите за сигурност да бъдат преквалифицирани, а изпълнителите по договора - заменени.

Процесът приключи във вторник, 18 февруари. Сестра Меган е осъдена да лежи 35 месеца в затвора, а спътниците ѝ в начинанието, Майкъл Уали Грег и Боертж-Овид, са получили присъди за по пет години и два месеца, отчасти, защото имат много по-дълго криминално досие. Те са признати за виновни в саботаж на имота и повреждане на федерална собственост.

Макар в такива случаи законът да предвижда до 6 години лишаване от свобода, в последното заседание Райс поиска от съдията доживотна присъда. "Моля ви да не проявявате снизхождение към мен. Да остана в затвора през остатъка от живота си е най-добрият подарък, който можете да ми направите", заяви тя.

Тримата активисти смятат, че Господ ги е използвал, за да повиши информираността относно ядрените оръжия. Затова те приемат своя взлом във военното помещение като чудо.