Държавният глава остро осъжда проявите на насилие в Украйна

Държавният глава Росен Плевнелиев остро осъжда проявите на насилие в Украйна и призовава политическите лидери в страната да поемат отговорност и да предприемат неотложни действия за намирането на мирен и демократичен изход от кризата. През януари 2014 г. президентът Росен Плевнелиев отложи планираното за месец май посещение в Украйна в знак на несъгласието си с нарушенията на човешките права в страната, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Поредната ескалация на напрежението в Украйна, довела до смъртта на десетки украинци – протестиращи и представители на органите на реда, е недопустима за една демократична и правова държава.
Република България призовава украинските власти и опозицията към установяването на конструктивен диалог и намиране на политическо решение с цел прекратяване на насилието и стабилизиране на страната. Трайно решение може да бъде постигнато само чрез обществен дебат и съгласие за демократичното развитие на държавата.

Президентът изразява, от свое име и от името на българския народ, най-искрени съболезнования към близките и семействата на загиналите, а на ранените - бързо възстановяване.