Две трети от избирателите искат предсрочни избори

Доверието към сегашния кабинет е критично ниско, отчитат социолозите; с голям потенциал на евроизборите е новият проект АБВ

Общественото одобрение на сегашния кабинет е паднало до критичните 15%, коментира днес пред Нова ТВ Лидия Йорданова, директор на социологическата агенция Exacta Research Group.

Вчера бяха публикувани данните от последното проучване на агенцията, като изследването е проследило нагласите на избирателите към партиите, които ще участват в предстоящите избори за Европейски парламент. Оттам отчетоха, че ако изборите бяха на 11 февруари, най-много гласове ще получи ГЕРБ - 21,7%. За БСП остават 19,2% от вота на българите.

Днес Йорданова коментира тези резултати, като акцент в анализа ѝ е критично ниското доверие в сформираното миналата година "коалиционно" правителство. Една трета от анкетираните граждани не дават подкрепата си за кабинета на Пламен Орешарски, а цели две трети не го одобряват и искат предсрочни избори.

„От миналата година насам нямаме нито едно изследване, в което да е доминирала позицията, че този кабинет трябва да изкара пълен мандат“,

В преструктурирането на политическата сцена голям потенциал има проекта на Георги Първанов АБВ, категоричен е социологът.

От набирането на скорост на новата лява сила губи БСП, които ще загубят между 10 и 15% от своя електорат. Причината е, че голяма част от хората, симпатизиращи на АБВ, са такива, които до този момент, поради липса на по-добра алтернатива, са подкрепяли социалистическата партия.

Сериозният потенциал на проекта, в който участва и евродепутатът Ивайло Калфин, обаче, идва от подкрепата им от страна на гражданите от най-активните социални групи - според анкетата много от привържаниците им са "заможни, успели и на средна възраст".

"АБВ се харесва на много различни хора", коментира Лидия Йорданова. "Те не разчитат само на избирателите на БСП".