Загина журналист на "Вести" (видео)

Рано тази сутрин, 19 февруари, в спешно отделение в Киев е починал кореспондента на вестник "Вести" Вячеслав Веремий, съобщават от изданието.
Късно снощи маскирани мъже са открили огън по журналиста. В продължение на няколко часа лекарите се борили за живота на Вячеслав, но той е починал на операционната маса.
Екипът на "Вести" излезе и с обръщение към всички свидетели на разстрела на Веремий, с молба за предоставяне на информация, която ще помогне за намиране на престъпниците.

Вчера вечерта непознати мъже с камуфлажни униформи и маски, въоръжени с огнестрелно оръжие и бухалки, са нападнали Вячеслав и ИТ-специалиста на вестника Алексей Лимаренко пред ресторант "Черното прасе" в украинската столица. Служителите на "Вести" се прибирали от работа с такси. Когато колата спряла на светофар, нападателите хвърлили "коктейли Молотов", измъкнали Вячеслав, Алексей и шофьора от колата и им нанесли жесток побой. Шофьорът е със сериозна контузия на крака, а Алексей е с обезобразено лице.

Вячеслав е получил огнестрелна рана в гърдите. Смъртта му е настъпила вследствие на огромната кръвозагуба и тежки поражения на жизненоважни органи. Според някои свидетели, по същото време, в същия район, са подадени и други сигнали за нападения от т. нар. "титушки" (паравоенни, воюващи на страната на Беркут).

Само преди ден, на 18 февруари Вячеслав се е върнал на работа след продължителен болничен. Преди месец, на 20 януари, по време на щурма на киевската улица "Грушевски" журналистът е бил ранен в очите и независимо от спешната медицинска намеса, е загубил част от зрението си.

Вячеслав Веремий е водещ журналист във "Вести" и работи за изданието от самото откриване на проекта. От редакцията допълват, че Слава е работил по публикации върху остри социални въпроси, паралелно е водил някои журналистически разследвания и е отразявал събитията на Евромайдан.
Има съпруга и четиригодишен син.

Информация за поклонението ще бъде обявена по-късно на официалния сайт на "Вести".