Модерен завод ще заработи в Плевен

Световен автомобилен доставчик ще инвестира в производство на кабелно оборудване

Модерен завод за кабелно оборудване за автомобили може да заработи в Плевен до края на тази година, съобщи пред Агенция "Фокус" изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Светослав Младенов.

В проекта ще инвестира световният автомобилен доставчик "Нексанс Аутоелектрик", който ще оперира на пазара у нас чрез дъщерната си фирма "Електрокабел България". Засега обаче не е обявен точният размер на инвестицията, като се очаква в най-скоро време компанията да подаде документи за сертификат в БАИ. Тогава ще станат ясни формалните подробности около нея.

Новото предприятие ще застъпи пълния цикъл на производство на кабелно оборудване за автомобили. "Тук кабелите ще се обработват и асемблират до крайния си вид, в който се монтират в автомобилите”, обясни Младенов, като добави, че доставчикът работи за компании като Daimler, BМW и Audi. Изработените у нас части пък ще бъдат предназначени за фирми като Daimler, General Motors и други.

През 2014 г. се очаква финализирането на редица проекти с обща инвестиционна стойност от около 1 млрд. лева, посочи още шефът на БАИ. Става дума за проекти на  „Девня Цимент” АД , „СОЛ България” ЕАД, „Тракия Глас България”, „Марица олио” АД