БСП - еднократни "защитници" на най-бедните

Партията мандатоносител раздава предизборни помощи от по 30 лв.

През април правителството ще подпомогне близо 270 000 бедни българи. С по 30 лева.

Партията мандатоносител популяризира този "социален" проект през последните няколко седмици, кълнейки се във всичко свято, че в него няма капка популизъм. Днес обаче предстои евентуалното му формализиране, тъй като в редовното си седмично заседание кабинетът трябва да разгледа министерското постановление, с което да го входира. Използваме думата "евентуално" съвсем условно - напълно сме наясно, че що "социална" мярка правителството си предложи, след това и ще си я приеме. Пълен консенсус в Министерски съвет.

Фактът, че министрите ще освободят този финансов ресурс съвсем в навечерието на евроизборите, разбира се, е напълно случаен. Самият социален министър Хасан Адемов "откри" това странно съвпадение съвсем случайно, по време на едно от гостуванията си в публицистично предаване. Естествено, ние прощаваме на министъра - често той разбира със закъснение и за собствените си социални политики, малко след премиера Пламен Орешарски и малко повече след фактическия премиер Сергей Станишев.

"Малко е, но ще помогне на най-бедните", каза тогава Адемов и ние сме съгласни с него. Но не това е проблемът.

Откакто БСП взе решение да актуализира държавния бюджет, тръгвайки по пътя на по-голям държавен дълг, с който да се опонира на "ужасната" политика на Дянков за фискална стабилност, определението "социален" е водеща ключова дума в изказванията на социалистите - обяснимо, тя е широко разпознаваема сред постоянния електорат.

"Най-социалният бюджет от години насам", казват те. Но дотук дългосрочните и средносрочните механизми упорито отстъпват мястото на единичното подпомагане - насочените средства са предимно за еднократи помощи: за (някои) първолаци, за (някои) майки, а сега - и за (някои) бедни. Нашите уважения, г-н премиер, но това не са социални политики, а социални плащания.

Еднократна помощ е и предвижданото подпомагане с по 30 лева и неговите произход и функция са предмет на особен интерес от наша страна. Какво цели БСП с този ход?

Първо: Връзка с електората. Докато ДПС използва коза с етническата принадлежност, за да напомни на твърдите си избиратели за кого да гласуват, социалистите не губят време и бързат да се асоциират с "най-бедните" в страната, заемайки ролята на техни защитници. Еднократни защитници.

Второ: От помощта ще се възползват около 270 000 бедни българи, от които 250 000 - попадащи в обхвата на енергийните помощи за този сезон. Може би партията мандатоносител най-накрая се е сетила да опита по някакъв начин да компенсира хората за хаоса с ваучерите за цифровизация и уж незадължителните за прихващането ѝ декодери.

Трето: В платформата на БСП едно обещание впечатляваше най-силно - "250 000 работни места!", гласеше то. Част от тези плащания ще отидат за "определена група трайно безработни" граждани, а и числото по интересен начин съвпада с броя хора, взимали помощи за отопление. Да не би управляващите да разбират това под "стимулиране на работната сила"?