Безредиците в Киев продължават (на живо)

Свят

19-02-2014, 07:50

Снимка:

Иля Варламов

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Сенатор Маккейн говори на Площада на независимостта в Киев

Снимка от 1941 на фашисти в Киев взриви интернет!

Вижте как запалиха БТР в Киев! (видео)

Истинска война в Украйна, Киев гори! (ВИДЕО НА ЖИВО)

Безредиците в Киев (галерия)

В Киев стрелят на месо! (на живо)

Властите в Киев отменят драконовските мерки

В Киев се провежда траурно шествие в памет на загинал активист

Златна тоалетна смени паметника на Ленин в Киев

Русия дава на Украйна 2 млрд. долара

Арсений Яценюк е готов за премиер на Украйна

Виктор Янукович уволни кмета на Киев

EП настоява за постоянна мисия в Украйна

Депутат от Украйна се обеси

Сблъсъците в Украйна продължават. На живо от барикадите

Украйна ще употреби сила (на живо)

Няма да бъде въведено извънредно положение в Украйна

Под натиск от Майдана: Украинският премиер Азаров подаде оставка

Майдан през очите на БЕРКУТ (снимки)

Евромайдан: Примирие с правителството няма да има!

Един различен поглед към #Майдан (снимки)

В окото на #Майдан (снимки)

Беркут щурмува Евромайдан (видео)

Евромайдан - взривен журналист в ефир (видео)

Кой преби Татяна Чорновил? (видео)

Евромайдан - в центъра на събитията (снимки)

Снимка от 1941 на фашисти в Киев взриви интернет!

Украинци в Добрич не вярват в мирно решение на конфликта

Гол на снега - никой не може да избяга от маскираните!? (видео)

В Киев изкараха БТР-ите (на живо)

Киев - командоси горят като факли (видео)

Кръв, огън и жупел в Киев (на живо)

Европейският съюз анулира вечеря с Путин

Путин ликвидира РИА Новости и Гласът на Русия

Путин уволни началника на управлението по охрана

Ранени са стотици, жертвите са най-малко двадесет

Най-малко 20 души са жертвите на избухналото отново насилие в Украйна от вчера. Ранените са стотици. 41 души са спасени от горящата сграда на националната консерватория "П.И.Чайковски". Силите на реда преминаха в настъпление срещу яростно съпротивляващите се на площад "Независимост". Все още той не е разчистен.

Украинската опозиция премина границата, като призова хората да вземат оръжието, а това е "крещящо нарушение на закона", заяви президентът на Украйна Виктор Янукович в обръщение към нацията. "Престъпниците трябва да бъдат изправени пред съда, който да определи наказанието им", се отбелязва в заявлението.

Янукович призова лидерите на опозицията или "незабавно да се разграничат от тези радикални сили, които провокират кръвопролитието", или да "признаят, че подкрепят радикалите". "И тогава с тях ще има друг разговор", подчерта президентът на Украйна.

Президентът на Украйна Виктор Янукович призова опозицията да направи компромис и да намери общ език с властите заради бъдещето на страната. Това се казва в обръщение на държавния глава към нацията, цитирано от международните информационни агенции.

"Аз винаги съм смятал прилагането на сила за грешен подход. Има по-добър и ефективен подход – да намерим общ език. Да направим компромис. Да се договорим. Аз вече неведнъж съм казвал, че в този случай нещо ще загуби властта, ще загуби и опозицията, но ще спечели Украйна", отбеляза Янукович.

"Ние вече платихме твърде висока цена за амбициите на тези, които си пробиват път към властта. Но за да не стане още по-висока цената, призовавам – опомнете се! Трябва да седнем на масата на преговорите и да спасяваме Украйна", казва президентът. "Упорито призовавах да се въздържаме от радикални действия. Но не ме чуха", добавя той.

"Сега всички трябва да осъзнаем едно - дори най-твърдото противопоставяне ще завърши. А Украйна трябва да остане завинаги. Това е нашата задача. И това е нашата главна и единствена цел", подчертава Янукович.

В западната част на страната протестиращите превземат отново областните администрации, щурмуват сградите на силовите структури. В Лвов около 2 хиляди радикално настроени протестиращи нападнаха военна казарма, ранени са 30 военнослужещи. В Иваново-Франковск опозицията завзе сградата на областната администрация и се опита да щурмува местното управление на службите за сигурност. В Тернопол бе превзета областната прокуратура. Изнесените документи бяха изгорени на улицата. Според украински медии десетки привърженици на опозицията са блокирали ГКПП "Краковец" на границата с Полша.

Участниците в протестите продължават да бранят малък периметър около Евромайдана, включително със запалени гуми, за да попречат на частите "Беркут" да пробият барикадите. Започна сериозен сблъсък между радикали и полицейски служители.

Уличните бунтове в Киев бяха възобновени във вторник, в деня на заседанието на Върховната Рада (парламента), по време на което опозицията поиска връщане на парламентарно-президентската форма на управление и възстановяване на конституцията от 2004 г. Агресивно настроена тълпа се опита да влезе в парламента, радикали нахлуха в сградата в центъра на Киев, палехаха автомобилни гуми, хвърляха камъни по автомобили и полицейски служители. Според полицията , опозицията за пръв път използва огнестрелно оръжие.

Москва, Вашингтон, генералният секретар на ООН осъдиха насилието от двете страни. Вицепрезидентът на САЩ поиска украинските власти да изтеглят силите за сигурност от центъра на Киев.

Лидерът на украинската партия УДАР Виталий Кличко отправи призив към лидерите на демократичните държави да се намесят в ситуацията в Украйна, за да сложат край на насилието там. Изявлението е публикувано на сайта на партиятаВ него се посочва, че „властта умишлено е устроила провокации”, за да разпръсне площад Независимост. 
За усложняването на ситуацията в Украйна Кличко обвини президента Виктор Янукович.

Протестите продължават.

 

Сблъсъците на живо можете да гледате тук:


 

От друг ракурс:

 

 

 

Вижте още

Безредиците в Киев (галерия)

Вижте как запалиха БТР в Киев (видео)