Едуард Сноудън е избран за ректор на университета в Глазгоу

Символичният ректорски пост включва представляване на студентите от университета

Бившият сътрудник на американското разузнаване Едуард Сноудън, който разкри американската програма за наблюдение на телефонните и интернет комуникации, беше избран за ректор на университета в Глазгоу, Шотландия.

Анализаторът беше номиниран от група студенти в университета, които заявиха, че са получили одобрението му чрез адвоката му. „Невероятно сме щастливи, че Едуард Сноудън беше избран за новия ректор на университета в Глазгоу”, съобщиха студентите.

Те допълват, че институцията има „традиция да прави значими заявления чрез ректорите си”. „Нашето противопоставяне на широко разпространеното и неморално вмешателство на държавата беше записано в историята. Освен това ние показахме на Едуард Сноудън и други смели хора като него, че сме солидарни с тях, независимо къде се намират”, се казва още в съобщението, пише БГНЕС.

Символичният ректорски пост включва представляване на студентите от университета. Избраният кандидат трябва да присъства на срещите с ръководството и други власти. Сноудън получи временно убежище в Русия през август и се смята, че живее в Москва. Сред предишните ректори на университета в Глазгоу са Уини Мандела и израелският ядрен специалист Мордехай Вануну.

В момента ректор на университета е лидерът на Либералнодемократическата партия Чарлз Кенеди. Сноудън победи бившия колоездач Греъм Обри, писателя Алън Бисет и местния викарий.