Найлоновите чорапи станаха на 75 години

Прототипът на първите найлонови чорапи е представен от "Дюпон" на световно изложение през 1939 г. заедно с нови изобретения за онова време

Преди точно 75 години са създадени дамските найлонови чорапи, които изяло промениха света на модата. Този на пръв поглед обикновен продукт коренно променя съзнанието както на жените, така и на мъжете.

Прототипът на първите найлонови чорапи е представен от американската компания "Дюпон" на световно изложение през 1939 г. заедно с климатичните уреди, цветната фотография и още някой нови изобретения за онова време. Едва 7 месеца по-късно те влизат магазините и за един ден те се превръщат в най-популярната и най-важна стока за женския гардероб. изложение

Още с пускането на чорапите в търговската мрежа на САЩ само за три часа са продадени 4000 чифта, за един ден 72 000 чифта, за четири дни - 4 милион чифта, а за една година 64 милиона чифта. Производителите едва успявали да се справят с търсенето.

Когато се появяват на пазара те са били сравнително евтини и цената им е била около 2 долара. Това означава, че в сравнение с копринените чорапи са били по-достъпни за нежния пол.

Името на найлонът съвсем не е случайно. То идва от съкращението на Ню Йорк (NY) и първите букви на Лондон (LON), тъй като е продукт на съвместна разработка на американски и английски учени от "Дюпон", които търсели заместител на коприната.Втората световна война внезапно прекъсва връзката между жените и найлоновите чорапи. По това време те се раздавали само с купони. Тъй като получаването им било много трудно най-запалените по модата жени рисували с молив за очи тънки линии на босите си крака, за да създадат усещането, че са с чорапи.

Революционното откритие - найлонът- тогава бил необходим на армията за изработката на дъждобрани, парашути и палатки. Дори и вече произведените найлонови чорапи били претопени и използвани за военни цели.

Кинозвездата Бети Грейбъл публично свалила найлоновите си чорапи и ги продала на търг за 40 хил. долара, които после дарила на армията.

Найлоновите чорапи обаче повторно се появяват на пазара малко преди края на войната. Малко след това, през 50-те години се появяват и чорапогащниците, които също са развитие в чорапената индустрия. В началото на 60-те години фотомоделът Туиги прави първите си стъпки на модния подиум в Лондон, облечена в къса пола и чорапогащник. Първият фин обикновен чорапогащник бил произведен през 1965 г. в Северна Каролина.