Lafka обедини търговците срещу себе си

Искат правителството да каже категорично дали е редно едра частна верига да се разполага върху улиците в големите градове

Търговците на дребно настояват за промени в Законите за концесиите и за общинската собственост, за да бъдат защитени интересите им, информира БиТиВи.

Веригата павилиони за вестници и цигари Lafka е заплаха за пазарната икономика и свободата на словото в България. Около тази позиция се обединиха представители на търговците на дребно в различни български градове. Те излязоха с искане до вицепремиера Даниела Бобева да спре конкурсите за разполагане на преместваеми обекти в страната, като заплашиха с протести.

В писмото до вицепремиера се иска още правителството да каже категорично дали е редно едра частна верига да се разполага върху улиците на големите градове и да бъдат променени Закона за концесиите и Закона за общинската собственост с цел избягване на нови концентрации.

Търговците са категорични, че с установяването на монопол на този пазар ще бъде ограничена дистрибуцията на печатните издания до тези, които „Табак Маркет” реши да допусне в Lafka. Това ще даде шанс на компанията да търгува с влияние. В същото време, след изчезването на конкуренцията потребителите може да бъдат ощетени с цените на предлаганите в павилионите стоки.

„Недвусмислено се вижда много голям мащаб. Той се определя не от това, че Lafka ще бъдат конкурент на пазара, а от това, че сегашните участници няма да могат да участват”, заяви на пресконференция в БТА Иван Делчев от Българската асоциация на търговците на тютюневи изделия.

„Табак Маркет” действа против средната класа и малките и средни предприятия, които са гръбнакът на икономиката”, категоричен беше Николай Димитров от Асоциацията за защита на дребния и средния бизнес в Бургас. Той изнесе и данни за потенциално засегнатите от налагането на монопол в сектора – 20 000 фирми и поне 100 000 души.
„За всяко отворено работно място в Lafka се затварят няколко други”, допълни той.

Иво Иванов от Сдружението на собствениците на преместваеми обекти в гр. София коментира, че ситуацията малко прилича на тази през социализма, когато е имало по един производител, доставчик и продавач на всичко.