Чакат министерството на културата за паметника на папа Йоан ХХIII

Само след два месеца предстои Ронкали да бъде канонизиран като светец

Министерство на културата трябва да обяви конкурс за идеен проект на паметника, който несебърлии очакват това лято да бъде издигнат в града.

След десетки спорове през 2013 година община Несебър реши да издигне мономент  на архиепископ Анджело Ронкали в Стария град.

Българският папа Йоан XXVIII, известен и като Анжело Ронкали трябва тази година на 27 април да бъде канонизиран като светец, заедно с папа Йоан Павел II.

Припомняме, че през август 2013 година Сливенската епархия се обяви против изграждането на паметника му в Несебър за безспорни заслуги към града.

Според общинарите в Несебър Анджело Ронкали в битността си на папски нунций в България, през 1926 година е осигурил средства за разкриване на кухни за децата на бежанците от Одринска Тракия и Егейска Македония и е получил разрешение от папата да носи титлата архиепископ Месемврийски.

В края на миналата година пък от община Несебър дори откриха дарителска сметка за изграждането му. По същото време Ронкали получава от Ватикана още 1 000 000 лв. за организиране на трапезария, като 700 000 лв. от тях отново са за Несебър. В древния град има улица с името му.

Още тогава кметът на Несебър Николай Димитров съобщи, че паметник на Ронкали ще бъде поставен пред Крепостните стени за да посреща хилядите туристи от цял свят.

Анджело Ронкали, известен по света като „добрият папа”, е човекът, който осигурява през 1926 г. 500 000 лв. за изхранването на децата бежанци от Егейска Македония и Тракия в Несебър.

След като предложението беше съгласувано с Министерството на културата, от там трябваше в началото на тази година да бъде обявен конкурс за идеен проект.

Първоначалната идея беше върху камък-обелиск или мраморна плоча да бъде монтиран барелеф на Ронкали с надпис: „Ще се наричам Архиепископ Месемврийски”. Все още обаче от Министерството не дават отговор за поръчката, докато от местната адмнистрация са в пълна готовност да стартират изграждането.