Напускането става в поредица, което означава, че е режисирано по някакъв начин

Промяната на ГЕРБ от управляваща в опозиционна партия - най-вероятната причина за напускането на депутати

Промяната на позицията на ГЕРБ, в сравнение с предишния мандат, от управляваща в опозиционна партия, е най-вероятната причина, която провокира част от народните представител да напускат. Това каза за Радио „Фокус“ Румяна Бъчварова, член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ.

„Разминаването на очакванията за тяхната роля в парламента. Доколко обаче това може да се отнесе към състоянието на партията е доста проблематично, защото част от тези хора никога не са били активни в самата партия. Първите, които напуснаха, са имали ограничено присъствие, ограничено влияние и едва ли това е основната причина. Напускането става в поредица, което означава, че не е провокирано от едно събитие и означава, че е режисирано по някакъв начин, за да може да се държи темата за напускането възможно най-дълго време като тема, която привлича общественото внимание.“

Избирането на още двама зам.-председатели на ГЕРБ в лицето на Йорданка Фандъкова и Димитър Николов е знак, че се променя моделът на управление в партията, подчерта Румяна Бъчварова. По думите й, това са хора, които се ползват с обществено доверие и имат много управленски опит, затова тяхната позиция ще бъде изключително важна, когато се взимат политически решения в партията.