Експерт: До 2029 г. филмът „Тя” може да стане реалност

Рей Кърцуейл не вярва развитието на изкуствения интелект да надмине това на естествения

Ако не сте гледали, то вероятно сте чували за филма на режисьора Спайк Джоунзи „Тя”. Номинираната за 5 награди „Оскар” лента разказва историята на самотен писател, който развива интересно връзка с новопоръчаната си операционна връзка.

Известният автор-футурист Рей Кърцуейл, който през 2012 г. се присъедини към технологичния гитант Google, публикува в личния си блог ревю на филма. Според него концепцията за това как даде операционна система (в случая на „Тя” – Саманта) може да бъде изключително човечна и любеобвилна е много близка до реалноста.

Експертът дава и своите прогнози за това кога някои от концепциите в успешната лента могат да видят бял свят. Например Саманта, която във филма се влюбва в главния герой, може да стане факт до 2029 г. Същевременно други елементи като големите, колкото бенка и различните игрови персонажи могат да станат факт до края на сегашното десетилетие.

Според статията Кърцуейл основната идея във филма – че развитието на изкуствения интелект ще надмине това на човешкия много трудно би се случила. Въпреки това за Кърцуейл „Тя” представлява великолепна храна за размисъл и доста приятно кино преживяване.