Отгледаха човешки бели дробове в "аквариум", използвайки клетки от починали деца?

След 4 седмици на потапяне, екипът екстрахира пълен човешки бял дроб

Учени от Университет в Тексас са успели да създадат човешки бял дроб в лаборатория, като за оглеждането са използвали компоненти от белите дробове на починали деца.

Специалистите, отглеждали столовите клетки, са работили по нарастващата белодробната тъкан за няколко години. В Тексаския Медицински университет те първи обявиха своето решение за отглеждане на белите дробове още през 2010 година.

"По отношение на различни видове клетки, белият дроб е може би най-сложният от всички органи”, каза д-р Хоакин, цитиран от medicalnewstoday.

"Хората ни питат защо правим именно белия дроб, защото това е толкова трудно. Но потенциалът е толкова голям, а технологията е тук. Това ще отнеме време, но мисля, че започваме да създаваме система, която работи”, допълни той.

"Идеята бе на д-р Майкъл Ридъл. Той е човекът, който се прибра у дома и всъщност изгради тъканите с помощта на, не се шегувам, аквариум. Той буквално отиде и си го купи от магазин за домашни любимци", казва д-р Никълс.

След 4 седмици на потапяне, екипът екстрахира пълен човешки бял дроб. След това екипът успешно повтаря процеса с помощта на втори набор от бели дробове.

С помощта на отгледаните бели дробове ще може да се види какво се случва като хванем пневмония, или какво се случва, когато имаме хеморагична треска, или туберкулоза, или хантавирус и т.н . Могат да се установяват всички причини, увреждащи белите ни дробове и да се намерят начини за предотвратяването им.

В първите изследвания през 2010г са използвани клетки от белите дробове на плъхове чрез многократно замразяване и размразяване, а след това и "презасяване" на дробове с ембрионални стволови клетки от мишки. След това започват и по-мащабни експерименти върху белите дробове на свине. Учените сега прилагат същите принципи регенеративни инженеринг на човешките бели дробове.

Успешните белодробни трансплантации са рядкост, тъй като намирането на съвпадение на донори е много трудно - много пациенти умират, докато са още в списъка на чакащите за трансплантация.