Фандъкова насочва нови европейски средства към столицата

Проект за Европейска програма за градовете беше обсъден на форум в Брюксел, в който участва и столичният кмет

Европейска програма за градовете - този проект обсъдиха вчера в Брюксел участниците във форума "Градове на утрешния ден - инвестиране в Европа", сред които кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, информира на официалния си сайт софийската администрация. Събитието се провежда в два дни - 17 и 18 февруари, а столичният кмет участва по специална покана от еврокомисаря по регионална политика Йоханес Хаан.

Създаването на Европейска програма за градовете е необходимо, съгласиха се присъстващите.

Еврокомисарят Хаан подчерта ролята на кметовете на столиците в страните членки на ЕС, като според него тя е решаваща в националната политика на държавите. Ето защо осъществяването на механизъм в тази сфера, който да може да бъде приложен на практика, според него е от особено значение.

Аналогична теза застъпи и Йорданка Фандъкова в своето изказване пред участниците във форума. По думите ѝ Европейската програма за градовете е "инструмент за устойчиво решаване на целия комплекс от проблеми".

В рамките на срещата бяха застъпени и теми от палитрата на средата в София, като столичният градоначалник назова някои от ключовите успехи, но и проблемите, по които се работи.

Единна европейска програма като обсъжданата, според нея, ще помогне за решаването на ключови въпроси като "постигането на социално сближаване и борбата с бедността, за която е нужен интегриран подход".

Друг проблем, попадащ в обхвата на проекта, е енергийната ефективност. "В София има над 200 000 панелни жилища от времето на социализма. Финансовата помощ от ЕС в национален мащаб за обновяване на жилищния фонд и изпълняване на мерки за енергийна ефективност, е несъизмерима с нуждите на столицата и големите градове", посочи кметът на София.

Българската столица вече има опит в ефективното усвояване на средства по благоустройствени европейски програми. Градът има своите успехи по отношение на градските комуникации и транспорт благодарение на Европейската солидарност и секторните програми, припомни Фандъкова.