Още един екзекутиран севернокорейски функционер?

Някои наблюдатели свързват изчезването на Мун Кьон Док с екзекуцията на чичото на Ким Чен Ун - Чан Сон Тхек

Отговорният секретар на Трудовата партия в Пхенян Мун Кьон Док може да е бил екзекутиран, предадоха информационните агенции, цетирани от КРОСС.

Според агенция „Ренхап", последното публично събитие, на което той е видян, е военен парад на 6 януари, на площад „Ким Ир Сен" в севернокорейската столица. Оттогава името му не е споменавано в местните медии.

Отбелязва се, че Мун Кьон Док не е бил с лидера на страната Ким Чен Ун при посещението на откриването на детска градина в Пхенян на 3 февруари. Направило е впечатление и отсъствието му от честванията на 72-ата годишнина от рождението на покойния лидер Ким Чен Ир, които се състояха на 15 февруари. Някои наблюдатели свързват изчезването на Мун Кьон Док с екзекуцията на чичото на Ким Чен Ун - Чан Сон Тхек, за която беше съобщено през декември. Впоследствие беше съобщено, че са били убити и членовете на семейството му.

Мун Кьон Док е бил сред подчинените на Чан Сон Тхек, докато и оглавявал отдел в ръководството на Трудовата партия. През втората половина на миналото десетилетие той е бил сред помощниците му и с неговата протекция е станал секретар на градския комитет на партията в Пхенян.

Чан Сон Тхек беше екзекутиран след заседание на военен трибунал, който го призна за виновен за опит за преврат.