Диета с жито пречиства духа и тялото

Общество

17-02-2014, 22:34

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Как да заличим белези, стрии и целулит

Диетите - много мъки за едното нищо

Новият хит сред диетите на Холивуд

Митове за популярните диети

Най-вредните диети

Преяждането през уикенда проваля диетите

Целулитът изчезва без диети и спорт

5 диети, които не вършат работа

Диетичните напитки ни правят дебели

Пушачите не се притесняват за здравето си

Смехът може да е опасен за здравето?

Строгите протеинови диети - вредни за здравето?

Как времето се отразява на здравето

Как се отразява на здравето ни продължителното седене?

Нервни тикове и навици – по-опасни за здравето, отколкото си мислим!

До всички почитатели на здравословната кухня

Киселото мляко е най-здравословният продукт на света

12 наистина здравословни комбинации от храни

Дами, внимавайте! Нездравословният живот ви личи

Здравословни закуски от цял свят

Здравословните проблеми, които се лекуват с вода

Не яжте тези храни вечер!

Лунна диета - февруари 2014

Варна минава на безглутенова диета

Модерната диета измислена още през... Средновековието

Променете диетата, ако имате някой от следните симптоми

Тридневна диета с бързи резултати

Уникална японска диета бори килограмите

Японската диета – тайната на дълголетието

Дигитална диета?

Антиракова диета: Вики Стюарт - жената, която писмено отказа да приема онколекарството "Тамоксифен"

Мобилно приложение ни плаща, за да живеем здравословно

Здравословна борба със стреса

Картофите – здравословна храна или враг на диетите

Внимавайте с диетите, предупреждават специалисти

"Йо-йо" ефект или защо диетите ни правят дебели

Диетите – опасни през зимата

10 дни на жито пречистват тяло и дух

„Засега по-здравословна храна от житото няма. Обаче тъй както днес мелят житото и приготовляват хляба, голяма част от хранителните му вещества се губят. Меленето на житото е човешко изобретение. В бъдещата култура воденици няма да има. Когато житото се мели, голяма част от маслата, както и от хранителните му сокове изчезват. След като смелят житото, турят брашното в чували, дето стои по пет–шест месеца. Това брашно вече не е живо. То е изгубило всякаква жизненост, всякакъв живот от него изчезва.
Житното зрънце съдържа в себе си потенциална енергия, която като влезе в организма на човека ,се превръща в кинетическа.
В житото се крият най-мощните, най-благородните сили на живота. Житното зърно е емблема на човешката душа."
Петър Дънов


Вече е февруари - дойде, време за житна диета. Това е отлична система за пречистване и обновяване на организма след зимата, дадена от Учителя Петър Дънов. С житния режим изчистваме тялото си от утайките и наслояванията, натрупани от по-тежките храни на зимните месеци. Прави се през февруари, след фаза пълнолуние, когато започва разсипът на Луната. (Добре е да се започне в сряда, но не по-късно от третия, четвъртия ден след пълнолунието.)

Житният режим е замислен да бъде провеждан, когато природният годишен цикъл клони към завършек, преди точката на пролетното равноденствие да отбележи началото на астрологичната Нова година – 21-22 март. (Точката на равноденствието е на 21, но в много култури се празнува датата 22, вероятно заради особената нумерологична тежест на това число.)

Как се прави?

Всеки ден се изяждат 100 грама жито, добре измито и накиснато от предишната вечер във вряла вода и оставено да престои така в термос, или леко сварено от вечерта. Житото трябва да е омекнало, може и разпукнато, но не много сварено. Житото не бива да бъде покълнало. Разпределя се на три порции и се изяжда много бавно, при добро и спокойно дъвкане. Препоръчително е всяка хапка да се дъвче около 100 пъти. Освен житото могат да се приемат по желание до 3 ябълки на ден, до 9 ореха и по 3 лъжици мед. 
Пие се обилно вода, без ограничения, не по-малко от 1,5 литра дневно. Най-добре е да е топла и преварена, тъй като сама по себе си тя има силно пречистващо и енергизиращо действие.
Житният режим трае 10 дни.

На десетия ден се отпоства с „ангелска супа"

В литър и половина леко подсолена вода се варят 3 средно големи картофа, накрaя се прибавят няколко стръка нарязан магданоз. Това е храната за деня, евентуално и за следващия ден. Постепенно се преминава към нормално хранене, като в следващите дни се включват най-напред плодове, леки растителни храни без подправки, хляб и менюто се разширява всеки ден.
По време на поста човек трябва да запази бодър дух и радостно разположение, да мисли съзнателно за обновлението на организма си. Ако се почувства физическо или психическо неразположение, най-добре е постът да се прекрати.

Обикновено на втория или третия ден се преминава през „лечебна криза"

- може да се появи главоболие, чувство на глад, раздразнителност и др. Оплакванията би трябвало да преминат, като се изпият една–две чаши гореща преварена вода и се вземе малко мед и орехи. В никакъв случай не бива да се стига до усещането за мъчение по време на житния режим. Понякога е по-добре той да бъде по-кратък, но да бъде съпътстван с лекота и радост.

Защо жито?

Житото е най-пълноценната храна, с неговата поява е започнала еволюцията в човешкия род, обяснява Учителя. 
Известно е, че пшеничните зърна са източник на две субстанции, на които в последните години се отдава голямо значение, това са фибрите и антиоксидантите, на първо място коензим Q10. Фибрите са полезни за очистването на храносмилателната система и оптималното функциониране на червата. Антиоксидантите предпазват организма от свободните радикали, които увреждат клетките, допринасят за стареенето и развиването на ракови заболявания.
Житното зърно се състои от обвивка, ендосперм и житен зародиш. Обвивката, люспата е богата на много минерали и витамини. В зародиша също се съдържат в концентриран вид витамин Е, магнезий, фосфор, тиамин (витамин Б1), цинк. 
При меленето на житото обаче люспата и зародишът се отстраняват и остава само ендоспермът. Той се състои главно от въглехидрати и белтъчини и почти не съдържа гореизброените съставки. 
Смляно и термично обработено, зърното губи и жизнената си енергия, енергията на живота и растежа, известна в различните религии, като ци, прана и др. Затова е изключително полезно житото да се консумира прясно, като предложеният режим да се осъществи през февруари. 
Всеки, който е направил препоръчвания житен режим, може да потвърди пречистващото му и същевременно тонизиращо въздействие. След диетата човек се чувства по-млад, изпълнен с жизнени сили.

100 г пшеница съдържат:
Белтъци – 12,1 г
Въглехидрати – 69,1 г
Мазнини – 1,7 г
Целулоза – 2 г
Калории – 349

Витамини и минерали в мг :
Витамин В1 – 0,48
Витамин В2 – 0,14
Витамин РР – 5,10
Витамин Е – 3,20
Натрий – 7,8
Калций – 43,7
Желязо – 3,3
Калий – 502
Магнезий – 173,0
Фосфор – 406,0