На много места пролетта дойде през февруари

Общество

17-02-2014, 16:45

Автор:

BulgariaUtre.bg

Всичко от Автора

16 температурни рекорда са отчетени към 14 ч. Най-топло е било в Ловеч

16 положителни температурни рекорда са отчетени в страната към 14.00 часа. Това съобщи за „Фокус” дежурният синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН) Красимир Стоев.

Най-топло е било, както следва – в Ловеч 25 градуса, Враца и Плевен – 23,7 градуса. Същевременно най-студено в този необичайно топъл зимен ден е било на връх Мургаш – 11,1 градуса, Стара Загора – 11 градуса и Черни връх – 4 градуса.

Хората в Добрич също са се радвали на рекордно топло за деня време от 21,5 градуса. Там е паднал и най-дълго застоялият се за днешния 17 февруари рекорд от далечната 1941 година, когато е било 18,2 градуса.

Все още далеч от рекордна за деня топлина на въздуха е в столицата. Софиянци се радват на пролетните 16 градуса, но те са много по-малко от рекордните измерени преди 56 години 19,4 градуса. От същата година е и рекорда в традиционно най-топлия град у нас – Сандански. Там през 1958 година са измерени 20,5 градуса, но днес към 14 живакът в термометъра е достигнал едва до 17,9 градуса над нулата, информира БГНЕС.

Припомняме ви, че според прогнозира за "Преса" на синоптика от TV-MET Петър Янков снегът може да ни изненада за националния празник 3 март. И да завали обаче, то ще е във високите части на страната и няма да се задържи, пояснява той. Въпреки краткотрайните застудявания и заоблачавания, които се очакват през идните седмици, зимата вече си е заминала и ни чака пролетно време с температури, по-високи от характерните за сезона.