Калфин: АБВ категорично е против проучването и добива на шистов газ в България

Национална гражданска инициатива АБВ откри днес офиса си във Варна

Шистовия газ, разходването на средствата по инвестиционната програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите“ на правителството и темата за младежката безработица дискутираха варненци с АБВ. 

Три основни теми поставят гражданите при посещението на Национална гражданска инициатива АБВ в Североизточна България – проучването и добива на шистов газ, разходването на средствата по инвестиционната програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите“ на правителството и темата за младежката безработица. 

АБВ категорично е против проучването и добива на шистов газ в България, заяви евродепутатът Ивайло Калфин. И допълни, че енергийната независимост на България не е свързана с добива на шистов газ. Тезата си срещу добива на шистов газ Калфин защитава от години.

Във Варна Ивайло Калфин отново застъпи становището за липсата на яснота и прозрачност при разпределянето на средствата за подкрепа на регионите. И коментира, че критериите, по които са оценявани проектите, са неубедителни, а парите са разпределяни по политически и правителствени симпатии. „Настояваме всички поръчки да станат веднага достъпни в интернет - кои са конкретните проекти, които се работят, кои са изпълнителите, които ги извършват“, заяви Калфин. Пред жителите на Варна той отново подчерта необходимостта информацията за обществените поръчки, проведените търгове по тях и въобще, публичният отчет за това как се харчат средства, да бъдат на разположение в интернет. И периодично тази информация да се опреснява, за да е ясно до къде е стигнало изпълнението на всеки проект и колко средства са изплатени по него.

Ивайло Калфин настоя такъв регистър да бъде направен и за европейските средства. „На тези, които получават средства по оперативните програми за разясняване на европейските политики. Искаме регистър на публичните средства, които се отпускат чрез насърчителна банка", заяви Калфин.

В морската ни столица Калфин подчерта острата нужда от реформа в образованието – един от основните приоритети на АБВ. Реформата трябва да обхване всички ученици, не само отпадащите, коментира Калфин и допълни, че системата в момента създава млади хора с дипломи и без алтернатива за работа.

Национална гражданска инициатива АБВ откри днес офиса си във Варна. Това е третата регионална структура на формацията със свое собствено представителство.