Предлагат поетапно изчистване на заплатите в "Пиринска мура"

Kметът на община Банско ще бъде посредник между двете страни

Надзорният съвет на мебелния завод "Пиринска мура” в Банско е изпратил писмо с предложение за започване на преговори с протестиращите работници.

Седмица след радикализиране на протеста в предприятието, предшествано от писмено настояване за среща със собственика на завода, бе получено и първото писмо от него. В писмото е изложено решението от заседание на Надзорния съвет в Съединените американски щати и предложение в хода на преговорите, информира БНР.

Собственикът Александър Грос предлага схема за изплащане на дължимите заплати в рамките на четири-шест седмици, като възнагражденията за септември се изплатят в момента на подписване на споразумението със синдиката в предприятието. Офертата обаче е обвързана с производството, като се искат гаранции за подготовка на експедиции от 16 контейнера. Преди да тръгне всеки от тировете, работодателят се задължава да превежда по 25 хиляди лева само и единствено за заплати.

Хората приеха сдържано писмото, но бяха категорични, че ще отидат с много по-сериозни искания и гаранции на срещата със собственика, насрочена за сряда.

Междувременно стана ясно, че кметът на община Банско Георги Икономов ще бъде посредник между работниците и собствениците на мебелното предприятие, възникнали заради неизплатените възнаграждения на работещите в завода и неясното му бъдеще, съобщиха от общинската управа.

По време на срещата на 19 февруари ще се търси вариант за споразумение между за незабавно изплащане на част от дължимите възнаграждения и възстановяване на производствения процес. На среща днес с работниците Икономов ги е информирал за водените предварителни разговори с надзорния съвет на дружеството и планираната тристранна среща.