Похитен самолет кацна принудително

Самолет на Ethiopian Airlines, изпълняващ полет от Адис Абеба за Рим, е подал сигнал за отвличане. Машината бе приземена в Женева, похитителят е задържан.
Оказа се, че това е вторият пилот на етиопския самолет. Мъжът се e предал на полицията, искайки убежище в Швейцария, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

По време на полета 31-годишният мъж изчакал командира на полета да отиде до тоалетната, затворил се в кабината и приземил самолета в Женева.

"Той каза, че в своята страна се чувствал застрашен и иска да получи политическо убежище в Швейцария", заяви говорителят на женевското летище Бертран Стемпфли.

Похитителят, роден през 1983 година, има етиопско гражданство. Според швейцарското законодателство го застрашава 20 години затвор за отвличане на заложник. В момента полицията го разпитва.

На борда на самолета е имало 202-ма души. Никой не е пострадал, защото вторият пилот не е имал оръжие, допълниха от женевската полиция. Пътниците са напуснали самолета с вдигнати ръце, предаде Франс прес. Те са били претърсени от полицията при излизането си, след което се качили на автобус, който ги очаквал на края на пистата.

Похищението на самолета е започнало над Италия. Затова два италиански изтребителя са били вдигнати във въздуха, за да придружават машината, поясни Робер Дейон, изпълнителен директор на летището в Женева.
Пътниците в самолета така и не разбрали за отвличането, допълва агенцията.

Полет 702 на Ethiopian Airlines е излетял от Адис Абеба в 00.30 часа местно време и е трябвало да кацне в Рим в 4.40 часа местно време. Машината се е приземила на летището в швейцарския град в 06.10 часа местно време.

Заради инцидента летището в Женева беше затворено за други полети, но два часа, след като самолетът кацна там, а похитителят беше отведен, то поднови работа. Очаква се до следобед трафикът да се нормализира.

 

Галерията можете да видите тук.