НС спря работа заради липсата на кворум

ГЕРБ и "Атака" напуснаха пленарна зала

Парламентът излезе в кратка почивка заради липса на кворум, предаде „Фокус”.

Заместник-председателят на парламента Алиосман Имамов обяви, че в пленарна зала присъстват 110 народни представители. Той обяви 30-минутна почивка. Тя се наложи по време на обсъждането на промените в Изборния кодекс.

Проблемът с липсата на кворум продължи и след почивката. Проверката беше направена чрез регистрация с електронната система. Регистрирани бяха 109 народни представители в пленарна зала. В резултат Имамов закри заседанието и обяви, че утрешното извънредно заседание е от 10.00 часа.

Първоначално парламентарната група на „Атака” напусна пленарна зала, заради отказ да бъде приета декларация, осъждаща изказването на Хюсеин Хафъзов. При представянето на предложението, председателят на националистическата формация Волен Сидеров заяви: „Моето процедурно предложение е във връзка със скандалното и недопустимо изказване на Хюсеин Хафъзов. Настояваме дневният ред да бъде променен и да започнем с декларация, която да осъди това. Предлагам да предложите дневния ред да се започне с декларация, която да осъди предложението на народния представител Хафъзов”.

Заместник-председателят на парламента Мая Манолова каза, че няма как по време на извънредно заседание да бъдат променени точки. „Ще има възможност в сряда да бъде внесена декларацията”.

Впоследствие парламентарната група на ГЕРБ също напусна пленарна зала. Причина за решението на депутатите от най-голямата парламентарна група в НС не стана ясно.

Депутатите днес правят пореден опит да приемат новия вариант на Изборен кодекс. През цялата минала седмица народните представители обсъждаха промените в изборното законодателство. 

В петък скандал провали заседанието на парламента и той приключи работа още преди обяд. Остър спор за това дали преди избори може да се агитира и на друг език, освен на български, изправи на нокти депутатите, припомня Нова телевизия.