Кой ще бъде българското лице на науката за 2014 ?

Общество

16-02-2014, 23:05

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ученици с 3D макети на национални обекти

Търсят най-добрия готвач сред учениците в Бургас

Ученически парламент събира пари за съгражданин

Ученици от Разлог апелират за отговорно сексуално поведение

Учени представиха иновативните си проекти пред бизнесмени

"Чистота" с акция за насърчаване на ученици

Представят ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“

„Ден на българската наука” – подобаващо отбелязан от БАН и ЮЗУ

ОИЦ представя програма "Наука и образование за интелигентен растеж"

В Казанлък ще развиват експериментална наука

С вулкан от цветове Немската грабна първо място на феста “Море от наука”

Фестивал на науката събира изобретатели от 6 страни в Бургас

Науката и образованието са сериозен приоритет, заяви Златанова

В Стара Загора се създава Център за наука, култура и изкуство

Преподаватели от СУ и учени от БАН - на протест утре в 12 ч. с искане за незабавна оставка на правителството

Над 500 учени от цял свят идват в Албена на геоконференция

Над 500 учени от цял свят идват в Албена

Фестивал на науката събира в Бургас учени от 7 страни

Конкурсът „Лаборатория за слава FameLab” търси млади учени, които могат да говорят за наука по разбираем и атрактивен начин. Победителят ще представи България на международния финал в Обединеното кралство


Какво е общото между трансплантирането на органи и канадската дървесна жаба? Тази жаба има удивителната способност да спира сърдечния си ритъм през зимата и напълно да замръзва, а през пролетта да се „съживява“ отново. Механизмът, чрез който канадската дървесна жаба предпазва органите си от поражения вследствие на замръзването, може да помогне на учените да открият начин как по-дълго да съхраняват човешки органи за операции по трансплантация.

С тази история ирландецът Фъргъс Маколиф спечели международния финал на конкурса за млади учени „Лаборатория за слава FameLab” в Обединеното кралство през 2013г.

Удивително е как на пръв поглед сложни въпроси могат да бъдат обяснени по съвсем кратък и разбираем начин. Това е магията на единствения по рода си конкурс „Лаборатория за слава FameLab”, който за 8-ма поредна година търси българското лице на науката. Търси онези млади учени, чиято страст към науката може да зарази хора от най-различни възрасти и професии. Това става чрез трите златни правила на „Лаборатория за слава FameLab”: съдържание, яснота, харизма.

Конкурсът, създаден от Челтнъмския фестивал на науката в Обединеното кралство, станал международен благодарение на Британски съвет, се провежда в над 25 страни по целия свят. Понякога оприличаван на "Евровизия за учени”, международният финал събира националните победители от всички участващи държави и се излъчва на живо по интернет, за да може да се гледа от зрители по целия свят.

Преди да стигнат до международния финал обаче кандидатите трябва да се преборят за сърцата на публиката и одобрението на журито в своите собствени държави. България участва в конкурса още от самото му начало преди 8 години благодарение на партньорството между Британски съвет, Министерството на образованието и науката и Форум Демокрит. От тази година „Лаборатория за слава FameLab” се подкрепя и от Аурубис България, чиято дейност намира широко приложение в редица технологични сектори – електротехника, електроника, химическа индустрия, строителство и автомобилостроене. Аурубис ще предоставят и специалната награда, която компанията ще даде на един от финалистите. Основни медийни партньори са National Geographic Channel Bulgaria и Българската национална телевизия.

Целта на конкурса „Лаборатория за слава FameLab” е да докаже, че за наука може да се говори пред неспециализирана публика по разбираем и забавен начин, при това без компромис с научното съдържание. Кандидатите могат да бъдат от цялата страна, но трябва да са от природо-математическите науки – това могат да са например преподаватели в училище или ВУЗ, работещи в изследователски или приложни институти, или студенти със задълбочени познания и опит от своята област.

Конкурсът „Лаборатория за слава FameLab” се провежда във формат, добре познат от популярни телевизионни предавания – регистриралите се кандидати се явяват на живо на първоначален кастинг. Всеки трябва да подготви две 3-минутни представяния на научна тема, които трябва да са научно-достоверни, атрактивни и разбираемо поднесени. Явяването на кастинга е с изпълнение във формат по избор на кандидата. То може да включва песен, танц, поезия, изображения или да бъде представено по друг атрактивен начин, но без компютърни презентации. Темите трябва да са от природо-математическите и инженерни науки, но могат да разясняват както фундаментални понятия, така и съвременни научни открития.

Пълна информация за условията за участие, както и онлайн формуляр за регистрация може да бъде намерен на уебсайта на конкурса www.famelab.bg

Вече са обявени датите на първите два кастинга – в София на 1 март, в Пловдив на 15 март.
Подготвя се кастинг в Плевен на 22 март, а при засилен интерес от участници от страната има възможност за организиране на регионални кастинги и в други градове.

Финалистите от кастингите ще преминат майсторски клас по комуникация на науката в края на месец април, който ще бъде воден от един от най-добрите британски експерти в областта. Франк Бърнет е първият професор по специалността Комуникация на науката в Обединеното кралство и е сред основателите на Челтнъмския фестивал на науката. Завършил е Биохимия в университета Сейнт Андрюс, а по-късно защитава докторска степен по Невроендокринология в Университета Оксфорд.

След майсторския клас участниците ще се явят на националния финал, който вече за четвърта поредна година ще се проведе в рамките на Софийския фестивал на науката, на 9 май 2014г.

Жури от учени и журналисти следят 3-минутните представяния да са научно верни, поднесени достъпно и харизматично. Очаквайте скоро повече информация за членовете на журито тази година.

Една от най-големите награди за всички финалисти, които бъдат избрани на първоначалните кастинги, е участието им в майсторски клас по комуникация на науката. В него ще могат да усъвършенстват своите умения за комуникация, с помощта на британски и български преподаватели. Тази година майсторският клас ще бъде воден проф. Франк Бърнет. За спечелилите първо, второ и трето място на националния финал са предвидени парични награди съответно по 1000 лв., 700 лв. и 500 лв. Освен това победителят ще представи страната ни на международния финал в Обединеното кралство и ще бъде гост на Челтнъмския фестивал на науката като Британски съвет поема всички разноски по пътуването и престоя му. Ще има и специални награди от нашите партньори.

* * *
Националните издания на конкурса „Лаборатория за слава FameLab” във всяка от участващите държави се организират чрез местните офиси на Британски съвет. В България основни съорганизатори са Британски съвет и Министерството на образованието и науката. Конкурсът се провежда със специалната подкрепа на компания Aurubis България. Партньори на „Лаборатория за слава” са Форум „Демокрит“, Българската академия на науките, Съюзът на учените в България, Софийски университет „Св. Климент Охридски”, Медицински университет – Плевен, Столична община, National Geographic Channel Bulgaria, Българската национална телевизия, в. Аз-буки, сп. BBC Знание, онлайн списание БГ Наука, Издателство Сиелаи др.

Желаещите да участват могат да получат повече информация за конкурса, подготовката и формуляри за регистрация на: www.famelab.bg