Киноа - супер храната на 2013

Общество

16-02-2014, 21:19

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Как трябва да се храним при диабет?

Как се храним на обяд в работен ден?

Да се храним по-здравословно в офиса?

Техника ще ни спира да ядем

Какво не трябва да ядем, когато сме навън?

Защо е хубаво да ядем повече риба?

Какво да ядем в различните часове на деня?

Мислите си, че се храните здравословно?

Учат децата да се хранят здравословно

Картофите – здравословна храна или враг на диетите

Да преборим стреса със... здравословна храна

28 декември: Глазирани свински ребърца, салата с леща и киноа и една необикновенна крем-супа

29 декември: Две предложения за риба с паста и броколи с киноа за вегетарианци

21 март: Копривена супичка и салата от киноа с печени чушки

Закуската гарантира здраво сърце

2000$ за да хапнеш с Гуинет Полтроу?!

Храната е по-сладка, когато си влюбена

Зажънаха храната на фараоните край Балчик

Супер-храна, роднина на спанака и цвеклото (учудващо – не на житото!) получи официално признание от ООН, когато 2013 година бе обявена за "Международната година на киноа". Кулинарите бързо я обявиха за приятно нововъведение към диетата от ориз, кускус и булгур, диетолозите също я одобриха, защото е с ниско съдържание на мазнини, експериментаторите харесаха леко горчивия й вкус и малките бели къдрички около зрънцата, а веганите прегърнаха киноата като добър заместител на месото поради високото съдържание на протеини (между 14 и 18%).

Изследователите обаче насочват интереса си към два флавоноида с мощни противовъпалителни и антиалергични свойства - кверцетин (познат ни и от зеления чай) и кемпферол, чиито концентрации са по-високи дори от тези в плодове като боровинките. Уникалната комбинация от анти-възпалителни съединения в киноата се доказва и с изследвания върху животни, който показват намален риск от заболявания и от затлъстяване.

В сравнение с житните треви като пшеница, киноата е с по-високо съдържание на мазнини и може да осигури ценни количества от полезни мононенаситените мазнини (под формата на олеинова киселина), както и омега - 3 мастни киселини. При това, киноата не се окислява толкова бързо, колкото може да се очаква, предвид нейното високо съдържание на мазнини. Това откритие е страхотна новина от хранителна гледна точка! Процесите на кипене, варене и задушаване на киноата не намаляват значително здравословните й ползи. Учените предполагат, че това качество се дължи на високото съдържание на антиоксиданти от семейството на витамин Е, както и флавоноидите като кверцетин и кемпферол.

Повечето зърнени култури се считат за неподходящи като източник на протеини, поради ниското съдържание на аминокиселините лизин и изолевцин. Киноата от своя страна не страда от такива липси. По отношение на съдържанието на мазнини, супер-храната отново преодолява някои от недостатъците на повечето зърнени храни, които предоставят 1 грам мазнина срещу 350 калории. При киноата това се случва само с прием на 63 калории. И тъй като киноата няма нищо общо със семейството на зърнените култури, тя не съдържа глутен!

Изследвания свързват дневния прием на киноа с по-ниски нива на възпаление в тъканите, които се считат за скрит виновник за сърдечно-съдовите заболявания. Списъкът на противовъзпалителните вещества включва фенолни киселини , членове на семейството на витамин Е и ценни полизахариди. Високото съдържание на фибри е благоприятно за регулиране кръвната захар (подобно на пълнозърнестите храни). Проучванията при животни вече са доказали способността на киноата да понижава общия холестерол и да поддържа нивата на HDL холестерол ( "добрия" холестерол ).

Ако не сте фенове на киноата поради леко горчивия й вкус, може да го избегнете като добре измиете храната. Причината е, че зърната са покрити със защитен слой от сапонини, които също имат противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Те са разтворими и могат да се премахнат под течаща вода. Правени са опити да се селектира киноа без горчиви сапонини, но културите били нападнати от лакоми птици.

За да се сготвите киноа по здравословен начин, добавете една част от зърното към две части течност в тенджера. След като сместа кипне, намалете огъня , оставете да къкри и похлупете. Една чаша киноа по този метод обикновено се сварява за 15 минути. Когато готвенето приключи, ще забележите, че зърната са станали прозрачни и зародишът частично се е отделил като малка опашчица. Може да я запечете в сух тиган преди варене за по-интензивен вкус на ядки. А за приложението й в кухнята очакваме да споделите вие!

В допълнение, киноата изхранва големи територии с население в Южна Америка, поради което тя е обявена за изключително ценна от ООН. Иронично, поради засиленият интерес от света към здравните й ползи, цената на киноата се покачва стремглаво и тя става все по-недостъпна за традиционните й потребители.

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!