Собственици на ресторанти настояват за забрана на снимки от клиентите

Собственици на ресторанти надигнаха глас срещу навика на клиентите да снимат блюдата, които им се сервират

Френски собственици на ресторанти надигнаха глас срещу навика на клиентите да снимат блюдата, които им се сервират, после да качват снимките в интернет и да коментират някой път негативно ястието, предаде Франс прес, цитирана от Дарик.

В някои френски ресторанти на входа вече има надпис, че снимането е забранено, какъвто обикновено има на входа на църкви или музеи.

Жил Гужон, главен готвач в ресторанта Страноприемницата при стария кладенец в град Фонжонкюз, в югозападна Франция, смята, че снимките на неговите ястия, качвани в интернет лишават клиентите от изненадата да видят на живо ястията. Той допълва, че снимките, направени често пъти със смартфона, са с лошо качество и така ястията изглеждат невзрачни, а трудът на главния готвач не е представен в най-добрата светлина. Освен това снимането на блюдата е до известна степен и кражба на интелектуалната собственост на главния готвач, смята Гужон.

Не всички френски готвачи и собственици на ресторанти обаче са против правенето на снимки на блюдата им.

Според Давид Тулен, който откри ресторант в Париж през декември, снимките правят безплатна реклама на заведението му и дори клиенти от Нова Зеландия познават кухнята му благодарение на кадрите, качени в интернет.

Френските собственици на ресторанти обаче са против прекаляването със снимането в заведенията. Това мнение се споделя и от собственици на ресторанти в Ню Йорк. На места там също са забранени снимките в заведенията, тъй като клиенти се катерели по столовете и масите, за да заснемат блюдото от най-добър ъгъл и в най-добра светлина и дори носели със себе си стативи.