Калфин среща Станишев на конгреса на ПЕС в Рим

Първата официална среща на лидерът на БСП Сергей Станишев и водачът на алтернативната евролиста на АБВ Ивайло Калфин ще се проведе на конгреса на ПЕС в Рим на 1 март

Ивайло Калфин и Сергей Станишев ще присъстват на конгреса на Партията на европейските социалисти (ПЕС), който ще се проведе на 1 март в Рим.

На конгреса ще бъде приет и манифестът на европейската левица, с който тя ще се яви на изборите за Европейски парламент през май.

Ивайло Калфин е поканен на събитието като член на фракцията на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП.

На срещата не се очаква сблъсък между идеите на БСП и АБВ, тъй като те се различават на национално, а не на европейско ниво.

"Като евродепутат от левицата аз съм участвал в писането на манифеста и го подкрепям", заяви Ивайло Калфин пред "Труд". Той разкритикува липсата на желание от страна на кабинета "Орешарски" за въвеждане на данък върху финансовите операции в ЕС, с който вече са се ангажирали 11 правителства в Европа.

Припомняме, че ако Ивайло Калфин влезе в следващия европарламент от името на АБВ, той ще се присъедини към групата на ПЕС. А евродепутатите от БСП, които го обявиха за предател, нямат механизъм, с който да възпрепятстват членството му.