Кадиев осъди остро поредните рокади на Орешарски

"Убеден съм, че Данев не е напуснал по собствено желание", категоричен е червеният депутат.

„Убеден съм, че Данев не е напуснал по собствено желание, тази работа беше неговият живот. Сигурен съм, че е лоялен на системата”. Това беше коментарът на депутата от групата на "Коалиция за България" Георги Кадиев по повод поредното неясно уволнение на кабинета в държавните структури.

Ако фамилията "Данев" не ви говори нищо, това не е случайно. Зам.-шефът на Агенция "Митници" Румен Данев заемаше този пост в продължение само на няколко седмици, след което беше уволнен от премиера Пламен Орешарски и се превърна в поредната загадка, потулена сред машинациите в митниците.

Решението на Орешарски за пореден път да освободи човек от поста му в държавните редици отново беше напълно необосновано (поне публично). Много хора определят хода като чиста форма популизъм, в който Данев е жертвеното агне, символ на привидната "борба с корупцията в митниците". Сметките на БСП обаче излязоха криви, защото, вместо да прикрие машинациите, уволнението привлече погледите на всички към тях и постави повече въпросителни, отколкото точки.

Това важи и за "червеният" депутат Георги Кадиев, който открай време отправя провокации към управниците в партията-майка.

"Аз съм разочарован от това, което се случи с него (Данев), каза сутринта Кадиев. Според него вече бившият митничарски зам.-шеф е добър професионалист и "едва ли има нещо, което го уличава".

Според народния представител никой не може да каже кой е дал заповедта за остраняването на Румен Данев, защото "самият той вероятно не знае". Със сигурност обаче не било по негово собствено желание. А за причините можело само да се гадае.

"Той е един от най-добрите в системата е, аз не съм видял нищо уличаващо”, коментира още Кадиев. Думите на Орешарски по адрес на отстранения заместник той определи като "некоректни".
 
На въпрос дали според него има корупция в митниците, той посочи, че от осем месеца има директор и само един заместник и двама души не могат да свършат работата.

Не се знае каква ще е реакцията на червения кабинет след острите обвинения на депутата, но историята показва, че е твърде вероятно скоро да реши да напусне парламента "по лични причини".