Депутат от ДПС заплаши: Следете, готов съм да заплатя за свободата си (за предизб. камп. на турски)

"Атака": От 2005 г. обясняваме, че ДПС е антиконституционна партия

"Мечтата ми беше да живея в свободна и демократична България и един ден ще го постигна, без значение вашето отношение към демокрацията. Гласувам „против” потисническото мислене на част от българските депутати. Искам да бъда свободен и ще бъда свободен заради тази свобода и на български граждани, които са лежали по затворите”, заяви депутатът Хюсеин Хафъзов от ДПС.

Предизборната кампания ще се води на български език. Депутатите отхвърлиха водене на предизборни кампании на друг език, предложено от народните представители от ДПС. Те не приеха предложението на народните представители Мустафа Карадайъ, Янко Янков, Четин Казак и Хамид Хамид, който гласи: „В случаите, когато кампанията се води на език, различен от българския, се осигурява превод на български език“. Решението предизвика остра реакция и заседанието беше прекратено след по-малко от час, заради липса на кворум.

„Ако мислите, че с този закон ще успеете да ни ограничите, отсега ви казвам – следете всяка моя стъпка, защото съм готов да заплатя за свободата си. Аз ще бъда свободен, въпреки вашите рестриктивни действия. Аз ще вървя по пътя на Ахмед Доган. Аз съм за демокрация, без значение вашето отношение към демокрацията и малцинствата в страната”, каза още Хафъзов. През това време се чуваха силни освирквания в пленарна зала.
Аз ще вървя по пътя на Осман Калъч, Ахмед Давутооглу от село Искра, по пътя на Нури Адалъ и на Ахмед Доган. Аз съм за демокрация, без значение вашето отношение към демокрацията и малцинствата в страната”, каза той. През това време се чуваха силни освирквания в пленарна зала.

Българските турци разбраха, че има партия, която може да съществува и извън ДПС. Защото ДПС ги лъжат, че ДПС ще бъдат хората, които могат да им дадат и социални помощи и пенсии и всичко останало, това е голямата болка, не, защото са големи демократи, а заради това, че искат да маркират територия. Това е скандално, което се случва тук”, заяви Караянчева от ГЕРБ. „Знаете ли какво се случва в момента в смесените региони, подписката, която в момента върви за Национален референдум, такива като Местан и Хафъзов обикалят по хората, по селата и казват-„Ако си дадете личните данни, ще ги вземем, ще преснимаме формулярите и тогава ще бъдете наказани, че сте подкрепили тази подписка. Това се случва там”, заяви още Цвета Караянчева.


Лидерът на ДПС Лютви Местан заяви, че е гласувал против, защото този текст е не просто дискриминационен, той не просто, че не защитава българския език, а откровено застрашава българския език. Току-що едно антиевропейско мнозинство даде право на други държави, в които живее българско национално малцинство, то бъде обект на дискриминационно отношение.
„Срам и позор за парламента на европейска България”, посочи Лютви Местан.
Пред журналисти в парлемента, председателят на „Атака” Волен Сидеров заяви: От "Атака" от 2005 г. обясняваме, че ДПС е антиконституционна партия. „Затова бяхме наричани ксенофоби и какво ли не.
Колкото „Атака” е по-силна, толкова по-слабо ще бъде ДПС, каза председателят на „Атака” Волен Сидеров пред журналисти в парламента. „Който работи срещу „Атака” усилва ролята на ДПС. Попитан, какво да очакваме след изказванията на ДПС, Сидеров каза: „Може да очакваме изостряне на обществената нагласа в знак на отрицание. Освен, че бяха допуснати много назначения на ДПС, които дразнят хората, областни управители и други, това изявление със сигурност ще запали негативна обществена реакция, ще има изостряне на отношенията. От представители на ДПС, има хора, които не премерват думите си и запалват вражда. Крайно време е това да се отчете от всички медии и обществени фактор и прокуратурата. Прокуратурата, в някои случаи, е много бърза, сега ще видим дали ще реагира на това очебийно антибългарско и антидържавно изказване. Би трябвало да реагира и да се поиска имунитетът на Хюсеин Хафъзов, каза Волен Сидеров.

Ръководството на БСП да кажат - редно ли е такова изявление в българския парламент, каза председателят на „Атака” Волен Сидеров, в парламента, по отношение на изказването на депутата от ДПС Хюсеин Хафъзов. Звучи заплашително, и би трябвало да има отрицателни реакции от всички политически партии, освен от нашата. „Включително и от БСП, очаквам тяхната реакция, да се произнесат така, както винаги се произнасят за „Атака”, да се произнесат сега за това изказване. Призовавам ръководството на БСП да кажат редно ли е такова изявление в българския парламент. И ако не е редно, да си направят преосмисляне на отношенията с тази партия”, заяви още Волен Сидеров.

Емоциите надделяха, каза Михаил Миков. "Не е изненада, вие също помагате в тази насока, отразявате точно такъв тип емоционални дискусии. Не отразявате всичко, а избирате какво да отразявате. Няма кворум и закрил заседанието, поради тази причина”, заяви Миков. Той обясни, че ще се прецени, дали ще има извънредни заседания на парламента. Попитан дали е било правилно отхвърлянето на предложението на ДПС, Миков каза: „Текстът доразвива възможността, кампанията да се провежда на български език. Той е продължение на първото изречение, че кампанията се води на български език. За съжаление, в дискусията никой не прочете текста. Емоцията и сенките зад текста бяха водещи в мотивирането на народното представителство”, заяви още Михаил Миков.
Заместник-председателят на ГЕРБ Цецка Цачева възрази срещу това, че нейният глас е бил отчетен като „въздържал се”, при гласуването на предложението на ДПС за това предизборната кампания да се води на български език, а в случаите, когато кампанията се води на език различен от българския, да се осигурява превод на български език. Заявявам категорично, че и в комисията, и в дебатите в пленарна зала, съм отстоявала позицията на цялата парламентарна група, поради което не приемам за автентично изписаното в стенограмата за начина на гласуването, каза Цачева. „Наблюдавахте тази сутрин как започнаха действията с автоматизираната система и след като народните представители от ГЕРБ имахме решение да не се регистрираме, само за това, че картите са били поставени на някои от колегите в пултовете, са отчетени като присъстващи, за да се даде начало на пленарното заседание с установен кворум”, заяви Цачева.
„Сега разбирам, че гласът „въздържал се” на ПГ на ГЕРБ при първото гласуване, е отчетен на мен. Нещо, на което нямаше как да не реагирам в залата, ако наистина на пулта ми е стояло сиво като знак за глас „въздържал се”, каза още тя.