Карлово въстана!

Остра реакция към писмо от генералния консул на Турция

"Това е груба намеса във вътрешните работи на България", каза председателят на Общинския съвет в Карлово Стойо Карагенски по повод острата си реакция на писмо до Съвета от генералния консул на Турция в Пловдив Шенер Джебеджи.

 

В писмото дипломатът поставя искане съветниците да отменят декларацията си от 30 януари, с която се отдава почит на хилядите избити по време на Илинденско-Преображенското въстание и на изселническата вълна от Източна и Западна Тракия през 1913 година, съобщава БТА.

Не може преди българският съд да се произнесъл по отношение на собствеността на сградата на бившата "Куршум джамия" той да заявява, че тя ще бъде върната на "законния си собственик - мюсюлманската общност", категоричен е Карагенски.

Това е груба намеса във вътрешните работи на България, допълни той и припомни Венецианската конвенция на дипломатическите служители и консулските служби, където е записано, че те трябва да се съобразяват със законите на държавата, която ги е приела и да не се месят във вътрешните й работи.

На трето, но не по важност, място Стойо Карагенски посочи искането на консула да се отмени декларацията, че "в Закона за местно самоуправление и местна администрация никъде не е записано, че генералното консулство на Република Турция в Пловдив има законовото право да контролира по законосъобразност решенията на общинските съветници в България".

Карагенски съобщи, че декларацията на Карлово от 30 януари вече е приета в Стрелча и Сопот, има потвърждението, че тя ще бъде разгледана и от местните съвети в Стара Загора, Враца, Смолян, Павел баня, Пловдив.

Освен почит, с декларацията карловци поискаха от турската страна да се извини на България за жертвите.

Ако днес някой от Турция ни забранява с декларация да почетем паметта на хилядите избити българи преди 100 години и ние не реагираме, то утре същите могат да ни забранят да честваме Левски и Ботев, посочи карловецът.

В знак на толерантност председателят на Общинския съвет е изпратил покана до Джебеджи да присъства на 18 и 19 февруари в Карлово, когато се отбелязват 141 година от гибелта на Васил Левски.