По заповед на Пеевски

Новините

13-02-2014, 06:58

Снимка:

Анелия Николова

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Или как МВР обслужи скоростно депутата от ДПС

Поредният епизод на войната между депутата от ДПС Делян Пеевски и бившия вътрешен министър Цветан Цветанов показа нагледно двойните стандарти по отношение на публичността на ръководеното от вицепремиера Цветлин Йовчев МВР. В писмо до агенция "Фокус" Делян Пеевски обвинява Цветанов в лъжа. Поводът е изказването на бившия вътрешен министър, че се е срещал "няколко пъти" с Пеевски в кабинета си в МВР.

За опровергае Цветанов, синът на Ирена Кръстева, Пеевски е поискал от МВР информация за това колко пъти е влизал във вътрешното министерство за периода 2009-2013 г. Вчера МВР е изпратило отговор до Пеевски, който е подписан от началника на кабинета на вътрешния министър – Георги Великов. В писмото Пеевски е уведомен, че "за визирания период има регистрирани общо 40 Ваши посещения в централната сграда на МВР." От писмото не става ясно колко са посещенията на Пеевски в МВР след падането на ГЕРБ от през март.

Питането на Пеевски е направено най-рано в понеделник, когато се разяри задочната престрелка между него и Цветанов. Отговорът на МВР идва още на следващия ден.

Експедитивността на МВР в обслужването на Делян Пеевски ярко контрастира с поведението на министерството по други запитвания за достъп до информация. През юли, когато Цветанов и главният прокурор Сотир Цацаров развиха задочен спор за това кой кого е заварил с Делян Пеевски в кабинета на вътрешния министър, поискахме по реда на Закона за достъп до обществена информация данни за това колко пъти, кога и с каква цел Делян Пеевски е влизал в МВР. Въпреки, че срокът за отговор на вътрешното министерство е двуседмичен, МВР имаше нужда от близо два месеца, за да ни отговори, като накрая отказа да предостави данните, защото Делян Пеевски изрично е отказал информацията да бъде разкрита.

През септември Административен съд София-град отмени отказа на вътрешното министерство. Из мотивите на съдия Мария Николова: "Съдът намира, че в случая е налице надделяващ обществен интерес. Информацията, което се иска касае публичен субект – народен представител, иска се информация относно посещенията му в МВР – дати на посещенията, при кого е бил на посещение, какво е било посещението, като е направено уточнението, че информацията се иска така като е записана в регистъра на постовия служител. Следователно исканата информация е такава която е създадена от органа. Същата не е свързана с лични данни относно народния представител, като разкриването на броя и целта на посещенията му в МВР не би довело до разкриване на лична информация."

Цветлин Йовчев обжалва решението на съда, отново натъртвайки на тезата, че информацията колко пъти народният представител Делян Пеевски е влизал в МВР не е обществена.

Когато Делян Пеевски поиска същата информация, ръководеното от Йовчев действа по-коренно различен начин – за няма и ден успява да прерови дневниците на постовия за последните четири години, да открие в тях името на Пеевски, да изготви справката и да му връчи успешно отговора. Натъртваме особено на куриерско-пощенския елемент в историята, защото от няколко месеца МВР (официално) има проблем с това да изпраща писма – нещо, което бившият ни колега от"Дневник" Христо Христов разказва в сайта си. По заявления за информация, подадени от "Капитал" и "Дневник" до Цветлин Йовчев още преди Коледа, все още няма отговор, въпреки че законовият срок е двуседмичен.

Скоростта, с която Пеевски получава информацията от МВР, напомня на бързината, с която той беше проверен от ДАНС, за да получи допуск до класифицирана информация, преди да бъде назначен за председател на агенцията през юни.

Писмото до Пеевски е изпратено не до официалната му месторабота – Народното събрание, а до ул. "Екзaрх Йосиф" 119. На този адрес са регистрирани всички фирми, които имат пряко отношение към медийния бизнес на Ирена Кръстева - "Нова българска медийна група холдинг" ЕАД, "Балканска медийна компания" ЕАД (която е собственик на редица имоти, които Пеевски ползва, като например парк-хотел Берлин в Бояна), "Компкат Меридиан" ЕООД, "Пресмаркет" ЕООД, "Си Ди Дивелопмънтс 1" АД, "Телеграф" ЕООД, "Монитор" ЕООД, "Престрафик" ЕООД, "Политика Днес" ЕООД. Тук е и седалището на дружеството за приятелство между България и Оман, на което Ирена Кръстева е председател.

В изказването си до "Фокус" от днес Делян Пеевски казва директно, че се e "срещал и с други политически фигури от ПП "ГЕРБ", но няма да коментира тези срещи с мотив, че не е предизвикан да го направи. Думите на сина на Ирена Кръстева може би обясняват нежеланието на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да коментира името на Пеевски. В края на миналата седмица пред mediapoool, Борисов каза, че за него той е просто депутат от ДПС.

Пред "Капитал" вътрешният министър Цветлин Йовчев коментира случая така: "Успяхме да отговорим толкова бързо, защото справката вече беше изготвена по повод Вашето запитване." Той каза, че МВР не е имало как да откаже на Делян Пеевски поисканата информация, но в същото време е трябвало да откаже на "Капитал", защото депутатът не е дал съгласие за разкриване на данните за посещенията му в МВР.