Политическа партия „Партия на зелените” подава колективен иск срещу държавата, поради казуса Странджа

Поводът е заповедта за промяната на току що влезлия в сила Общ устройствен план на Царево

Политическа партия „Партия на зелените” подава колективен иск срещу държавата в лицето на Министерство на регионалното развитие и Министерство на околната среда и водите по Закона за отговорността на държавата и общините за вредите, причинени на гражданите и юридическите лица от незаконосъобразни актове и бездействие.

Поводът е заповедта за промяната на току що влезлия в сила Общ устройствен план на Царево, издадена от министър Десислава Терзиева, която нарушава основни права на собствениците на земи в Община Царево, включително и тези от Лозенец, Синеморец и Малко Търново. Частичната промяна на плана е на практика означава изработването на нов. Валидни са всички изисквания като определяне на фирма изпълнител (обжалваемо), срокове и процедури. Тези действия заедно с времето, необходимо за публично обсъждане, конкурс за избиране на фирмата, която ще изработва екологичната оценка (също обжалваемо) и процедурите по влизането в сила на т.н. „Частично изменение” на Общия устройствен план на Царево, ще отнеме най-малко три години. Процедурата, предприета от Министерство на регионалното развитие за промяна на Общия устройствен план на Царево, е всъщност заобикаляне на съдебното решение на Върховния административен съд, което категорично и ясно казва, че „общите устройствени планове, съгласно Закона за устройство на територията, са НЕОБЖАЛВАЕМИ”. Най-обезпокоителното в случая е, че под натиска на меркантилни зелени организации се създава изключително тревожен ПРЕЦЕДЕНТ. Действително закона регламентира, че е възможна частична промяна на Общия устройствен план, но никъде не е казано,че това трябва да стане два дни след влизането на плана в сила. Логиката на законодателя е била, че обществото, технологиите и приоритетите през годините се променят и допуска възможността за промяна на Общия устройствен план. Заобикалянето на Закона показва липсата на държавност и създава порочни практики. Така за всеки Устройствен план 300 души в София и по още 30 в Пловдив, Бургас и Русе ще влияят на живота на стотици хиляди.
Министърката в желанието си да тушира протестите на еколозите забравя един основен факт, че Общия устройствен план на Община Царево освен, че засяга едва 0.42% от територията на парк „Странджа”, регламентира възможността няколко стотин собственици на частни земи и гори да могат съгласно Конституцията на Републиката да се разпореждат със собствеността си. Тя (министърката) дори не подозира мащабите на този казус. В зоните НАТУРА, които са 36% от територията на страната са включени 700 000 частни парцела, с 1 милион и 200 хиляди собственици, на които е отнето правото да владеят земите си. Прибързаното действия на Министерство на регионалното развитие, Министерство на екологията и Министерство на инвестиционното проектиране създадоха поредната недомислица и вместо да се спазва закона в пълната му цялост отново по български се правят промени на парче. Тези действия отново не уреждат трайните обществени отношения, не спомагат за опазване на околната среда, но за сметка на това обричат цял един регион от страната на застой.

 

ПП „Партия на зелените”