Наводненията на Острова нанасят щети още 4 месеца

Заради обилните валежи подпочвените води на места са достигнали 20 см

Метеорологичните условия на Острова достигнаха мащаби, рекордни за последното столетие. Периодът на обилни валежи, по-високи от нормалното за периода, продължава вече два месеца, а водата във водоносните пластове по Югозападното крайбрежие е достигнала 20 см.

 

Тя ще продължи да вреди на гражданите още месеци наред, просмуквайки се и извирайки през хиляди изби, мазета и приземни етажи и повреждайки канализациите на хората, предупреждават от Британския геоложки институт. За много от вече пострадалите съществува реален риск от ментални здравословни проблеми заради психологическото напрежение от трудността на хората да изградят живота си отново.

 

Междувременно властите в страната мобилизират всички сили, за да се справят с критичната ситуация. В помощ на правителството са ангаржирани полицията и военните сили. Някои издания коментират обаче, че докато това се случва, ще бъде трудно да се разбере кой какво командва "в една толкова комплексна и разтегната операция", и разбира се, кой трябва да бъде обвинен при евентуален фал.