Днес гласуват третия вот на недоверие

Този път опозицията иска оставката на Орешарски и компания заради провала в сферата на сигурността

Днешната работа на депутатите започва с гласуването на третия поред вот на недоверие срещу правителството, който ГЕРБ внася. Този път опозицията иска оставката на кабинета на Пламен Орешарски заради пълния му провал в сферата на сигурността.

Вотът беше внесен в понеделник, което накара народните представители от близо и далеч да започнат работната си седмица по-рано. Въпреки извънредните дискусии, включително вчерашните 5-часови дебати, обаче, предложението още не е гласувано, като парламентът отложи това за днес.

Отсега обаче е ясно, че и този вот на недоверие няма да има успех, коментира Нова ТВ. Причината – въпреки че ГЕРБ е партията с най-много места в 42-рото Народно събрание, опозиционният натиск няма как да премине през реалното мнозинство на т. Нар. „нова тройна коалиция”. Борисов няма да намери дори подкрепата на лидера на най-малката парламентарна сила, „Атака”, макар оттам непрекъснато да отправят критики към вътрешния министър Цветлин Йовчев.

С други думи, ГЕРБ няма откъде да събере 121 депутатски гласа, за да прокара вота, така че на този етап той остава само морално обусловен.

Втора точка в работата на НС са поредните дискусии на новия „Изборен кодекс”, които се очаква да се разпрострат в цялата пленарна седмица.